Una tempesta d'arena a Mart amenaça l'Opportunity de la NASA

El "rover" s'alimenta de la llum solar.

El "rover" d'exploració Opportunity estacionat sobre la superfície del planeta roig
El "rover" d'exploració Opportunity estacionat sobre la superfície del planeta roig / NASA

Una tempesta d'arena a Mart ha posat en perill la continuïtat de les investigacions del robot Opportunity de la NASA. Atés que el "rover" s'alimenta gràcies a la llum del sol, es troba ara mateix en mínims històrics de bateria perquè la tempesta, que va començar el passat 30 de maig, l'ha deixat sense font d'energia.

Segons han informat des de l'agència espacial, encara que estan preocupats, confien que la tempesta acabe i reprenguen les comunicacions amb l'Opportunity, que ha entrat en estat d'estalvi d'energia i ha suspés la majoria de funcions que escomet. No obstant això, el robot ha de mantindre la temperatura de les bateries per a sobreviure als baixos valors que es registren al planeta roig.

Els científics desconeixen quan acabarà la tempesta. L'Opportunity va arribar a Mart l'any 2004 i ha permés descobrir més dades sobre el passat d'aquest planeta. Per exemple, que al menys una part de l'astre va reunir les condicions d'humitat necessàries perquè fa 4.000 milions d'anys hi visqueren organismes mesòfils, aquells que tenen una temperatura òptima de creixement entre 15 °C i 35 °C, i que després va tindre un ambient àcid. 

També et pot interessar

stats