Una primavera freda i humida

Deixem arrere una primavera més freda de l'habitual i sobretot, més humida, però amb grans contrastos entre el nord i el sud. Mentre que en algunes zones d'Alacant les pluges han triplicat les habituals, a l'extrem nord els registres indiquen un dèficit pluviomètric

resum primavera
19 de juny 2021 - 18:03

Qui no ha sentit mai que al nostre país la pluja no sap ploure? De nou la irregularitat en la distribució i en les quantitats arreplegades ens recorden que som mediterranis fins a la medul·la. De fet, a les comarques d'Alacant enllacen la tercera primavera amb un caràcter molt humit i, concretament, la d'enguany ha deixat 206 l/m2, cosa que significa un 82% més de l'habitual. A València, la primavera ha sigut humida, amb 170 l/m2 arreplegats i un 26% més del que pertoca per a l'època. Per la seva banda, a Castelló, el superàvit només ha sigut d'un 5% i s'han recollit 154l/m2. Això sí, amb grans diferències entre el sud i el nord de la província, ja que mentre a la Plana Baixa les pluges han sigut generoses, en alguns punts dels Ports i el Baix Maestrat ha plogut entre un 20 i un 40% menys.

De totes les dades que ens deixa el trimestre primaveral, és molt remarcable el que va passar durant el mes d'abril. Va ploure en 22 dels seus trenta dies, una persistència que s'observa poc en les nostres contrades. Hi ha va haver poques tempestes, llevat de la que el dia 11 va deixar una intensa granissada a localitats de la Plana Baixa com Artana, la Vall d'Uixó, Nules o Moncofa. També destaca la tempesta que el 26 d'abril va descarregar fins a 65 l/m2 a Elx. De fet, a l'aeroport d'Alacant-Elx ha sigut la primavera més humida des de l'any 1967, amb 223 l/m2 arreplegats. En l'altre extrem, però, trobem localitats del Baix Maestrat i dels Ports, on la precipitació ha quedat molt per davall de la mitjana, com es pot comprovar en la següent taula.

Si ens centrem en la temperatura, la mitjana ha sigut de 13,5 ºC en el conjunt del territori valencià. Ens hem de remuntar a 2013 per a trobar una primavera tan fresca. De calor, n'hem passat alguns dies, en especial el dia 16 de maig, quan es van superar els 35 ºC al litoral i prelitoral central i sud. En aquest cas, Elx torna a estar en el top pel que fa a la màxima més alta registrada, amb 37,8 ºC. Pics de calor, però també de fred, sobretot entre el 18 i el 21 de març. La de la nit de la no-Cremà d'enguany passarà a la història per ser la més freda des de l'any 1975.

La nuvolositat abundant ha sigut el factor determinant en el comportament tèrmic de la primavera. Les nits han sigut més càlides del normal, mentre que els dies han quedat més frescos. Hem vist el sol, però menys del que toca, en contrast amb el que ha passat en d'altres zones del centre i nord d'Europa.

Ja hem mirat al passat i ara toca mirar cap al futur. El pròxim 21 de juny donem la benvinguda a l'estiu. Dies llargs, de sol i calor que es prolongaran fins al 22 de setembre. No és cap secret dir que passarem calor, com sempre. Però segons les previsions estacionals de l'Agència Estatal de Meteorologia, hi ha més probabilitat que l'estiu d'enguany siga més càlid del normal, cosa que ja ha deixat de ser notícia. Però ja sabeu que ploga, faça sol, calor o fred, els de l'oratge estarem ací per a contar-vos-ho.

També et pot interessar

stats