És onada de calor?

Estem davant d'uns dies de calor molt intensa, amb màximes que en zones interiors del centre i el sud superaran els 40 ºC i que els fregaran a la costa. Es tracta d'un episodi d'altes temperatures, però podem parlar d'onada de calor?

ONADA DE CALOR
02 de juliol 2021 - 14:38

Primer pic de calor de l'estiu que arriba a principis de juliol. La presència d'una massa d'aire càlid i de vent de ponent dispararà els termòmetres fins a valors superiors als 40 ºC a les comarques centrals i del sud. Una calor que també es deixarà sentir al litoral central i sud, amb màximes clarament superiors als 35 ºC. De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia activa els avisos per calor durant el cap de setmana.

Els pics de calor són normals en un estiu com el nostre. Quan el ponent guanya les brises, les temperatures s'enfilen fins a valors pròxims o superiors als 40 ºC. Això sí, és una calor seca, amb poca humitat, fet que també dispara el risc d'incendis, però que, per a alguns, és més suportable que la basca típicament mediterrània.

Ara bé, no tots els episodis de calor es poden considerar onades de calor. De fet, hi ha uns paràmetres molt clars que defineixen quan podem parlar d'onada i quan es tracta d'un pic d'altes temperatures.

En primer lloc, hem de tindre en compte la intensitat de l'episodi, i les temperatures han d'estar per damunt del percentil de 95, és a dir, només es consideren el 5% de les temperatures més altes de tota la sèrie. De fet, es tracta d'un llindar ja establit per a cada observatori segons la seua sèrie de dades. A la intensitat hem de sumar l'extensió i la durada. En aquest sentit, si en un 10% dels observatoris se supera el llindar durant com a mínim tres dies consecutius, parlarem d'onada de calor.

Haurem de seguir les previsions, però les altes temperatures estan assegurades els pròxims dies. Això sí, sembla que dimecres podrem donar per acabat aquest primer pic de calor.

També et pot interessar

stats