Un setembre sense pluges

La irregularitat pròpia del mes ens deixa un setembre molt sec i amb nits més fresques del normal

Un setembre sense pluges
Un setembre sense pluges

"Setembre, seca les fonts o s'emporta els ponts". La dita recull molt bé el caràcter irregular del mes de setembre, a cavall entre l'estiu i la tardor. Doncs bé, segons l'Agència Estatal de Meteorologia, el setembre de 2020 ha sigut de secar fonts. Sort que mantenim un superàvit hídric de l'hivern i la primavera passada.

El setembre d'enguany ha sigut molt sec, amb una precipitació acumulada de 17,7 l/m² en el conjunt del territori, el que significa que només ha plogut un 30% del que és normal.

Un dels trets més característics del nostre clima és la distribució irregular de les precipitacions. Si ens fixem en demarcacions, segons dades d'Aemet, la d'Alacant és la que ha tingut el dèficit més acusat. De fet, ens hem de remuntar a l'any 1983 per a trobar un setembre tan sec. A tot el litoral sud, les pluges han quedat per davall dels 5 l/m² en tot el mes, amb un mínim a l'embassament d'Amadorio, a la Marina Baixa, on la pluja arreplegada ha sigut inapreciable. A Alacant han caigut 3 l/m² i a Elx 4 l/m².

A l'altre extrem trobem Xalans, que amb 40 l/m² ha sigut la localitat que més aigua ha arreplegat durant tot el mes, seguida de Catí i Atzeneta del Maestrat, amb 39 i 38 l/m² respectivament. De fet, en zones de l'extrem nord i de l'interior central és on el dèficit pluviomètric ha sigut menys acusat.

Pel que fa a les temperatures, el setembre de 2020 es pot qualificar de normal, amb una mitjana de 20,7 °C. Crida l'atenció que mentre les màximes han sigut superiors a les normals, de nit ha fet més fresca de la que toca per a l'època de l'any. L'absència de núvols i de precipitacions estan darrere de les grans diferències tèrmiques entre el dia i la nit, el que s'anomena amplitud tèrmica i és pròpia de la tardor.

Diferències entre el dia i la nit i entre setmanes. Trobem dos períodes freds que destaquen en tot el mes, precisament a l'inici i al final. De fet, la matinada del 28 va ser una de les més fredes de l'actual segle en un mes de setembre. L'entrada d'una massa d'aire fred va fer caure els termòmetres en picat, amb una sensació de fred agreujada pel fort vent.

Però no tot ha sigut fred. Com que és un mes amb característiques d'estiu i d'hivern, hem tingut temperatures altes, especialment de l'11 al 16. Destaquen els 35,5 °C registrats a Xàtiva i els 35 °C de Sumacàrcer.

Ja tenim encaminada la tardor de 2020, un any que de moment destaca per una primavera molt humida i per un estiu càlid. Octubre és el mes més plujós a la major part del territori valencià. Caldrà esperar uns dies, però, per a parlar de pluges.

També et pot interessar

stats