Què és un pilar solar? Ho has vist?

Els pilars solars s'han pogut veure aquesta setmana a primera hora del matí.

Gandia
Gandia / Josep Emili Arias

Aquesta setmana molts observadors han pogut veure a primera hora del dia un pilar solar. En aquest cas, el pilar s'ha vist dimarts i dimecres damunt del sol, just en el moment de l'eixida.

Com que s'ha vist associat amb el sol, s'anomena pilar solar.

Imatges de Real, d'Elisa Sala, i de Xàbia, de Quico Llobell.



Què és un pilar solar?

És una columna estreta de llum que apareix directament damunt o davall del sol. Segons siga damunt o davall, es diu pilar solar superior o inferior, respectivament.

Aquests pilars de llum no són realment rajos verticals, són l'efecte òptic resultant dels reflexos col·lectius de milions de cristalls de gel.

Aquestes columnes de llum apareixen amb els colors de la font lluminosa que els originen. Normalment, els pilars solars es formen a les eixides o les postes de sol, i podem observar-los, fins i tot, amb el sol situat per davall de l'horitzó.

Imatges d'Alboraia, de Paco Mares, i de Torrevella, de Joaquín Carrión.



La majoria de pilars solars estan formats per cristalls de gel amb forma plana. Els pilars solars superiors es creen per la reflexió de la llum solar en la cara inferior dels cristalls que estan inclinats respecte a la posició horitzontal. Els pilars solars inferiors es formen per la radiació solar reflectida per les cares superiors dels cristalls de gel que, des del nostre punt de vista, estan davall del sol.

Reflexió dels rajos en els cristalls. www.atoptics.co.uk

Per tant, necessitem milions de cristalls de gel inclinats de la mateixa manera, per tal d'obtindre el resultat conjunt d'una columna aparent de llum. I això és el que hem tingut dimarts i dimecres de matí. Hem tingut núvols alts en la direcció d'observació del sol. Aquests núvols estan formats per cristalls de gel situats a l'atmosfera a altures superiors als 8.000 metres. 

Dimarts i dimecres a primera hora la llum del sol ha travessat aquests núvols, que tenien els cristalls amb l'orientació adequada, i això ens ha deixat l'espectacle dels pilars solars superiors que hem pogut veure.

Volem agrair totes les fotografies que ens heu enviat al correu oratge@apuntmedia.es. Les que hem mostrat ací són del dimarts 17 d'abril de 2018.

També et pot interessar

stats