Un octubre amb les mínimes més fredes del segle XXI

Aquesta nit s’han registrat valors de temperatures, que, si no sabérem que és octubre, pensaríem que estem vora Nadal.

Rosada blanca aquesta nit a Bocairent, enviada per Jumi Beneyto.
Rosada blanca aquesta nit a Bocairent, enviada per Jumi Beneyto.

Aquesta baixada de temperatures ha estat possible gràcies a una massa d’aire fred a 1500 m que fa dies que s'està desplaçant des del nord d'Europa cap a casa nostra. És un vent sec, i això és un factor important que influeix en la baixada del termòmetre. D'altra banda, aquesta nit el cel ha estat completament ras, sense núvols, fet que encara fa descendir més les temperatures.

Segons l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), aquesta nit hi ha hagut zones molt fredes, sobretot a la Vall d'Albaida i concretament a la rambla de Mariola, que han arribat a -5,1 °C i -3,2 °C al càmping Mariola. No només en aquella zona s'han registrat temperatures baixes, ja que en altres punts de la Plana d’Utiel-Requena i els Ports també hi ha hagut valors negatius.

La baixada de la temperatura no només s'ha notat a l’interior, la mateixa València ciutat ha registrat una mínima de 10,3 °C, uns valors que feia dècades que no es recordaven a mitjan octubre, concretament des del 1975 amb un registre de 7,4 °C.

Mitjana de temperatura mínima a tota la Comunitat Valenciana el mes d'octubre / AEMET.

De moment, només entre els dies 7 i 11 d’octubre s’han registrat temperatures mínimes habituals per a l’època a la Comunitat Valenciana, una mitjana estadística entre 12 °C i 13 °C en general.

Aquest còctel de temperatures mínimes han propiciat que de moment, aquest 16 d’octubre, tinga les mínimes més baixes del segle XXI a la Comunitat Valenciana amb una mitjana de les mínimes de 6,2 °C, de fet, l’últim any que es van registrar uns valors semblants va ser el 8 d’octubre de 1984, amb una marca de 6 °C.

La mitjana de mínimes més freda mai registrada a la Comunitat Valenciana a l'octubre, va ser el 14 d’octubre de 1974 amb 4,7 °C.

També et pot interessar

stats