Un milió de dòlars per a qui resolga les equacions de Navier-Stokes

Aquest dijous es commemora la matemàtica que va demostrar que es podien resoldre.

Un milió de dòlars per a qui resolga les equacions de Navier-Stokes
Un milió de dòlars per a qui resolga les equacions de Navier-Stokes

Un dels sistemes més difícils d'estudiar, des de la física, és l'atmosfera. Existeixen un conjunt d'equacions, les de Navier-Stokes, que determinen el comportament dels fluids anomenats newtonians, com són l'aigua o l'aire.

Aquestes equacions són les que utilitzen els models de predicció meteorològica per tal de fer els seus càlculs, però per a resoldre-les s'han de dur a terme una série d'aproximacions que impedeixen saber com es comportarà l'atmosfera al llarg del temps amb presició. En tractar de resoldre-les numèricament es van obtindre nombroses singularitats, com per exemple que l'evolució del sistema pareixia fruit de l'atzar.

Aquest dijous es commemora la figura d'Olga Ladyzhenskaya, 97 anys després del seu naixement. Aquesta matemàtica russa es va convertir en una de les pensadores més importants de la seua generació en aconseguir provar que les equacions de Navier-Stokes convergien, i per tant, havien de tindre solució.

La resolució d'aquestes equacions és un dels set problemes matemàtics que no s'han pogut resoldre encara. Una fundació anomenada Clay Mathematics Institute ofereix 1 milió de dòlars a la persona que aconseguisca obtindre la solució de cada un dels set problemes.

En aquest article es desenvolupen més conceptes.

També et pot interessar

stats