Un març fred i humit

Ha sigut un mes amb molta nuvolositat. La temperatura mitjana ha estat per davall del que seria habitual i la precipitació per damunt de la mitjana.

bocairent març2021
12 d'abril 2021 - 14:48

El primer mes de primavera des d’un punt de vista meteorològic, març, sol ser un mes de contrastos: és habitual tindre jornades fredes i jornades càlides. També és normal, com que els dies ja van sent més llargs, que les nits encara siguen fredes, mentre que a migdia les temperatures pugen de forma ja més decidida. Així ho reflecteix el refranyer popular, amb nombroses dites referides a aquesta qüestió. Una d’elles diu: Març marcedor, que de nit fa fred i, de dia, calor.

Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), març de 2021 ha sigut un mes fred i humit. La temperatura mitjana al conjunt del territori ha sigut de 10,7 °C, és a dir, 0,5 °C inferior a la mitjana. 

En general ha sigut un mes nuvolós i, de fet, hem tingut una insolació inferior a l’habitual, una situació que s'ha reflectit en el caràcter fred del mes. El més significatiu de la distribució diària de la temperatura ha sigut l’anomalia tèrmica negativa entre els dies 18 i 21: van ser dies molt freds en els quals la neu va aparéixer a moltes comarques, fins i tot en cotes baixes.

Pel que fa a la precipitació, l’acumulat mitjà ha sigut de 45,1 l/m², és a dir, un 28% superior que la mitjana del període 1981-2020 (35,2 l/m²).

La distribució territorial de la precipitació ha sigut molt desigual. S’han superat els 100 l/m² al sud del golf de València i al litoral del Baix Vinalopó i del Baix Segura. A les comarques del nord, en canvi, molts observatoris han quedat per davall dels 25 l/m².

Precipitació març 2021
Precipitació març 2021

Tot i que en el conjunt del territori el mes ha tingut un caràcter pluviomètric humit, les grans diferències pel que fa a la distribució de la precipitació fan que s’hagen observat diversos caràcters dins de la nostra geografia.

De fet, al litoral del Baix Segura i del Baix Vinalopó març ha sigut catalogat com extremadament humit. En contraposició, als Ports ha sigut un mes de març sec, el més sec des de 1998.

També et pot interessar

stats