Un maig que ens va fer suar

Ara justament fa tres anys es va arribar a 45° a la Ribera Alta

Temperatures màximes registrades el 14 de maig de 2015
Temperatures màximes registrades el 14 de maig de 2015 / Aemet.es

Aquestes setmanes estem parlant de temperatures molt suaus i tot sembla indicar que durant els pròxims dies la calor moderada es mantindrà.

Però no sempre el maig s'ha comportat d'aquesta manera. De fet, justament ara fa tres anys vam viure una onada de calor històrica. Llavors es van assolir valors mai registrats al nostre territori per a un mes de maig. La Ribera Alta i la Costera van fer honor a la seua fama i van registrar valors de 43° a 45°. 

A València es va arribar fins a 42°. La ciutat té dades meteorològiques dels últims 150 anys i aquesta temperatura representa la cinquena més elevada de tota la sèrie de dades. A més, es tracta de la primera vegada que es va arribar a 40° fora dels mesos de juliol i agost.

Com s'explica aquest episodi excepcional de temperatures elevades?

Una massa d'aire molt càlid d'origen saharià va afectar tota l'Europa occidental. I tal com mostra el mapa a continuació d'anomalies de temperatura, els valors registrats el 13 de maig van ser fins a 10 graus superiors als que pertocaven en l'època. 

Anomalia de la temperatura a dos metres del 13 de maig de 2015 / ClimateReanalyzer.org

La massa d'aire molt càlid i la forta insolació van disparar els termòmetres cap amunt. Però a nosaltres ens faltava el toc final. El dia 14 de maig de 2015, va començar a entrar un front per Galícia, i justament davant del front el vent va girar clarament a ponent. El resultat van ser les temperatures de més de 40°. Els mapes següents mostren la temperatura a 850 hPa (a uns 1.500 metres d'altura), a les 2.00 hores de la matinada tant del dia 14 com del 15 de maig de 2015.

Situació a 850 hPa a les 2.00 h, el 14 maig de 2015 i el 15 de maig de 2015, respectivament / Wetterzentrale.de

En el mapa del 15 de maig es veu molt clarament com darrere del front fred entra una massa d'aire més temperada, representada per tons grocs, que desplaça tot l'aire càlid cap al sud. Però tret d'interrupcions puntuals, el que ha quedat en la memòria de molts és un maig de 2015 amb una calor excepcional. I l'informe mensual climatològic de l'Agència Estatal de Meteorologia així ho corrobora:

Caràcter de la temperatura, maig de 2015 / Informe mensual climatològic, maig 2015, Aemet.es

És indiscutible que va fer molta calor a mitjan maig d'ara fa tres anys. Però en alguns casos, el termòmetre encara ha tirat més amunt. De fet, el rècord a la ciutat de València és de 43° el 27 d'agost de 2010. I a tota la Comunitat, els registres més elevats mai assolist daten de l'estiu de 1994, quan es va arribar a 47° a Oriola (el Baix Segura) i a més de 45° en localitats com Xàtiva (la Costera), Ontinyent (la Vall d'Albaida) o Elx (el Baix Vinalopó). Com veiem, el nostre rècord oficial s'apropa molt a l'espanyol, que és molt recent, del juliol passat, amb 47,3° a Montoro (Còrdova).

Si voleu conéixer més sobre l'onada de calor excepcional de maig de 2015, us recomanem l'estudi de José Ángel Núñez. El podeu trobar en aquest enllaç.

També et pot interessar

stats