Un juny de fortes tempestes

Deixem arrere un juny marcat per unes pluges superiors a les normals i amb temperatures habituals per a l'època.

Cases de Moya
Cases de Moya / Paco Monteagudo

Ja podem fer balanç del juny que acabem de passar, el primer mes de l'estiu meteorològic. I, al contrari del que molts pensen, segons dades de l'Agència Estatal de Meteorología (Aemet), aquest mes es pot qualificar de molt humit i tèrmicament normal a la Comunitat Valenciana. La precipitació acumulada ha sigut de 48,9 l/m², quasi el doble del que sol caure de mitjana. De fet, ha sigut el juny més humit dels últims 10 anys.

La raó d'aquest superàvit de pluja l'hem de buscar en les fortes tempestes que van afectar, a principis de mes, la zona central del territori, i en les de finals, concretament les del dia 28 de juny, que van deixar quantitats importants de pluja a l'interior de Castelló, en especial a la comarca de l'Alt Millars. En tots els casos es va tractar de pluges molt fortes en molt poc de temps, amb una intensitat torrencial i acompanyades de granís. Molta pluja, però poc aprofitable.

Però també tenim zones on, durant aquest mes, les pluges han sigut molt minses, amb quantitats inferiors als 25 l/m².

De fet, tot i les tempestes de maig i de juny, el fet cert és que la major part del territori arrossega un dèficit molt considerable de precipitacions. Des que va començar l'any hidrològic, el passat 1 d'octubre, el dèficit a tota la comunitat es xifra en un 30 %. Però aquesta mitjana amaga unes realitats molt diferents, com sol passar en el nostre clima. Així, mentre que la zona interior de València i del nord d'Alacant presenta un lleuger superàvit pluviomètric, hi ha zones costaneres on ha plogut menys de la meitat del que seria normal, és a dir, on hi ha un dèficit de pluja superior al 50 %. 

Pel que fa a les temperatures, ja hem comentat abans que aquest juny es pot qualificar de normal. El mes va començar amb uns valors lleugerament inferiors als que pertoca per a l'època, amb mínimes inferiors als 7 °C en localitats de l'interior de la meitat nord. La suavitat dels primers dies va ser compensada, però,  per una última setmana més càlida del normal. Amb tot, no hi ha hagut les puntes de calor a què ens té acostumats el mes de juny. 

També et pot interessar

stats