Un juny poc estiuenc

Les previsions a mitjà i llarg termini ens indiquen un juny més fresc i plujós de l'habitual.

El primer cap de setmana de juny vindrà marcat pels ruixats i les temperatures fresques
El primer cap de setmana de juny vindrà marcat pels ruixats i les temperatures fresques

Hem encetat el mes de juny pendents d'un canvi d'oratge important. Quan molts ja volen agafar les sandàlies per anar a la platja, sembla que el primer cap de setmana de juny vindrà marcat pels ruixats i les temperatures fresques. I això que aquest mes és considerat el primer de l'estiu meteorològic. Estem davant dels dies més llargs de l'any, el sol calfa molt, les temperatures pugen i les precipitacions escassegen. De fet, com es pot veure en el següent mapa, el mes de juny és un dels menys plujosos de l'any al nostre territori.

Posició de la precipitació de juny en la sèrie ordenada de precipitació anual Font: César Rodríguez Ballesteros

Però, com es presenta el juny d'enguany? Ja sabeu que en les previsions a mitjà i llarg termini disminueix el grau de fiabilitat, però dos dels principals models meteorològics, el del Centre Europeu i l'americà de la NOAA, coincideixen que serà un mes més fresc i plujós de l'habitual. 

En el cas de l'europeu, podem veure l'anomalia de precipitació per a les pròximes dues setmanes. I els colors verds indiquen pluges superiors a les normals durant la setmana que ve al nord del territori i durant la de l'11 al 17 per tota la façana mediterrània peninsular. 

Anomalia de la precipitació total en mm. Vàlid del 4 al 10 i de l'11 al 17 de juny (d'esquerra a dreta) / Aemet.es

En el següent mapa, de l'administració americana de l'atmosfera i l'oceà (NOAA), també es pot observar l'anomalia positiva de precipitació. És a dir, més pluja del normal, especialment a l'interior del territori, de la qual cosa es podria deduir la persistència en l'activitat tempestuosa que hem anat observant aquestes últimes setmanes. 

Anomalia mensual de la precipitació en mm/dia / NOAA

I pel que fa a les temperatures, les previsions estan en concordança amb unes precipitacions per damunt del normal. És a dir, com més pluja, més nuvolositat i temperatures menys elevades. 

Anomalia de la temperatura a dos metres en °C del 4 a l’11 i de l'11 al 17 de juny (d'esquerra a dreta) / Aemet.es

Pel que fa a la temperatura, la NOAA ens parla de valors pròxims als normals al nostre territori, tret de l'interior, on podrien estar per davall de la mitjana precisament també per un augment dels ruixats.

Anomalia de la temperatura a dos metres en K / NOAA

Els motius d'aquesta dinàmica atmosfèrica tan inestable no estan del tot clars i hi ha molts elements en joc. No obstant això, un de clau és la posició, i sobretot l'ondulació, del Jet Stream, o corrent en raig polar, un corrent de vents de l'oest que circulen a gran velocitat entre 7 i 12 quilòmetres sobre el nivell del mar, entre la troposfera i l'estratosfera. El corrent en raig separa les masses d'aire polar de les subtropicals, i aquesta gran ondulació afavoreix l'arribada de masses d'aire més fredes a les nostres latituds. 

Siga com siga, està clar que, de moment, no veiem calorades fortes enlloc, fet que segurament agrairà més d'un. Ah! I aquest cap de setmana no oblideu agafar el paraigua. 

També et pot interessar

stats