Un fred excepcional

Ens hem de remuntar fins a l'any 1979 per a trobar temperatures tan baixes a l'octubre a l'interior de Castelló.

Un fred excepcional
Un fred excepcional

El fred ha arribat de colp i de manera contundent aquest cap de setmana. Les temperatures han caigut fins a 20 °C respecte de les màximes que es van registrar el passat dijous 25 a les comarques interiors del nord. Ja hem comentat que la tardor és una estació de contrastos bruscos en trobar-se a mig camí entre l'estiu i l'hivern. I ara ens ha volgut demostrar que anem inexorablement cap als dies més freds de l'any. 

Però, és normal que arribem a temperatures tan baixes? Segons l'Agència Estatal de Meteorologia, una entrada d'aire fred a l'octubre es dona de mitjana una volta cada cinc anys, però en el cas actual ens hem de remuntar fins a 2008. I si ens centrem a les comarques de l'interior de Castelló, feia pràcticament 40 anys que no es registraven temperatures tan baixes a finals d'octubre. 

Per a exemplificar-ho, agafem els casos de Morella i València. En el cas de la capital dels Ports, en els últims 39 anys només hem tingut màximes per davall dels 7 °C en un mes d'octubre en 7 ocasions i aquest diumenge la màxima ha sigut de només 3,5 °C.  Per a trobar una temperatura màxima tan baixa en un mes d'octubre hem d'anar fins a l'any 1979. Valors per a posar-se a tremolar, sens dubte. I  València, amb una màxima de 15,8 °C, també ha viscut un dels dies més freds d'octubre de les últimes dècades.

Si poc habitual és el fred, no ho és menys la neu a l'octubre. Durant les últimes hores hem tingut les primeres enfarinades en zones altes de l'interior. Són nevades anecdòtiques, però no s'acostumen a donar per aquestes dates. Per a trobar una nevada a finals d'octubre hem d'anar 10 anys arrere, fins a 2008. En aquell cas, però, la nevada va ser excepcional perquè l'entrada d'aire fred es va barrejar amb aire més humit de la Mediterrània i va donar com a resultat una nevada històrica.

Fred, neu i ara toca vent, que és el que tindrem dilluns. Sens dubte, un final d'octubre d'allò més entretingut. 

També et pot interessar

stats