Un esclafit càlid ocasiona ratxes de vent de més de 100 km/h a les comarques del sud

El fenomen meteorològic s'associa amb situacions d'inestabilitat

Les fortes ratxes de vent han causat nombrosos desperfectes a Elx
Les fortes ratxes de vent han causat nombrosos desperfectes a Elx / Paco Vaquez

Les condicions d'inestabilitat que ha propiciat la proximitat de la borrasca que ens deixarà pluges a partir de demà, han generat esta matinada el que es coneix com a esclafit càlid.

Es tracta d'un fort corrent convectiu que es produeix a l'interior d'un núvol de tempesta. El corrent descendent després de travessar una capa d'aire càlid i sec, s'accelera, evapora la precipitació i es generen ratxes molt fortes de vent.

Fases en la formació d'un esclafit/AEMET.  Breve guía descriptiva de los fenómenos recogidos en el sistema de notificación de observaciones atmosféricas singulares (SINOBAS)

El fenomen s'ha produït a les quatre de la matinada a les comarques del sud, i s'han registrat ratxes de vent de més de 100 km/h. Han destacat els 104 km/h de Villena (Camino de San Juan, Avamet), els 95 km/h de Torrevella (Los Locos, Avamet), els 78 km/h de l'Altet i els 72 km/h de Rojals (Aemet) i els 105 km/h d'Altabix i 87 km/h de Maitino, dades de tiempoelche.com.

En produir-se l'esclafit càlid, es registra un sobtat augment de la força del vent amb una baixada simultània de la pressió atmosfèrica que sovint va acompanyada d'un augment de la temperatura i un descens de la humitat.

 Velocitat del vent, pressió, temperatura i humitat a l'observatori Maitino d'Elx / Meteoclimatic

També et pot interessar

stats