Tronades de setembre: on i quan són més freqüents?

Aquest mes es caracteritza per tindre tempestes repartides per quasi tota la Península.

Tronades de setembre: on i quan són més freqüents?
Tronades de setembre: on i quan són més freqüents?

El mes d'agost va ser molt humit en general a la Comunitat Valenciana, amb 23 dies de tronades i més de 22.000 descàrregues elèctriques.

Setembre s'ha iniciat també amb un oratge inestable i amb tempestes.

D'acord amb les dades facilitades per l'Agència Estatal de Meteorologia, setembre és un mes que es caracteritza per tindre tempestes repartides per quasi tota la Península. 

Amb la mitjana de registres entre 1995 i 2016, la freqüència de tempestes a la península Ibèrica, al llarg de setembre, augmenta des del sud-oest cap al nord-est. Destaca l'activitat de tronades a la zona marítima respecte dels altres mesos,  a causa de l'energia aportada al sistema atmosfèric per la superfície de l'aigua del mar en aquestes dates.

Si veiem la quantitat mitjana de les descàrregues al setembre encara destaca més la zona marítima entre la Península i les illes Balears.

Pel que fa a les hores, és significatiu que en setembre les tempestes són més freqüents de matinada a la zona marítima i de vesprada a les zones de muntanya. 

A la primera part de setembre encara trobem habitualment tronades aïllades i que no sempre s'organitzen; ara bé, la segona part de setembre i octubre, ja comencem a veure de manera més freqüent sistemes de tronades organitzades amb gran capacitat per a generar pluja molt forta i més persistents. 

Recordem que el correu per a enviar fotos i vídeos és oratge@apuntmedia.es

També et pot interessar

stats