Trobada de gegants

El dia del solstici d'hivern, Júpiter i Saturn apareixeran quasi junts al cel observats des de la Terra.

Trobada de gegants
Trobada de gegants

El dia del sostici d'hivern, el dia 21 desembre de 2020, els dos planetes més grans del sistema solar apareixeran quasi junts al nostre cel.

La proximitat serà aparent per a tots els observadors des de la Terra, és allò que s'anomena conjunció.

Una conjunció de Saturn i Júpiter no és excepcional, però si inusual. De fet, aquest tipus de conjunció tan pròxima pot passar 4 o 5 vegades cada 100 anys, 1 vegada cada 20 anys.

Ara bé, la conjunció d'enguany és especial, i la proximitat aparent dels dos planetes serà destacable.

Segons les dades facilitades per la Federació d'Associacions Astronòmiques d'Espanya, no hi haurà una conjunció similar, tan pròxima, fins al 2080, i l'última tan pròxima va ser el 16 de juliol de 1623.

Fins al dia 21 de desembre, els dos planetes estaran cada dia més a prop al cel.

Cal mirar just després de la posta de sol en direcció sud-oest, abans de les 20:00 h, quan desapareixen davall de l'horitzó.

Aquesta conjunció serà també especial, perquè tindrà lloc el dia del solstici d'hivern, el dia 21 de desembre de 2020.

Tots el dies abans del 21, i després d'aquesta data també, són dies interessants per a l'observació, però just eixe dia la distància entre els planetes serà la mínima d'enguany, de manera que podrem observar els dos planetes a l'hora mitjançant el telescopi.

Recordem que serà una aproximació aparent. La Terra, Júpiter i Saturn formaran una línia recta, però Júpiter estarà a una distància de 46 minuts llum aproximadament, uns 870 milions de quilòmetres la llum que reflecteix Júpiter del Sol arriba a la Terra després de 46 minuts), i Saturn estarà a una distància d'1 hora i 20 minuts aproximadament, és clar, viatjant a la velocitat de la llum.

Espectacle astronòmic únic, que farà juntar al cel els dos gegants del sistema solar, de manera que pareixeran quasi com una estrela.

Bona sort!

També et pot interessar