Es trenca la ratxa sense pluja en molts municipis

Demà, 22 d’abril, es preveu que ploga en molts municipis del País Valencià; es trenca així la ratxa sense pluja que en algun lloc era de 76 dies.

captura 2023 04 21 MATI JAVI DISSABTE 22
Es trenca la ratxa sense pluja en molts municipis
21 d'abril 2023 - 14:05

Actualment, a causa de l’escassetat continuada de precipitació, estem en una situació de sequera superficial en molts municipis del País Valencià. El sector ramader i agrícola ja acusen l'estrés hídric, tot i que comptem amb reserves als aqüífers gràcies a les pluges de la primavera de l’any passat, que van ser de rècord.

Cal dir que, normalment, la sequera està vinculada a zones específiques —en el nostre territori poden donar-se situacions atmosfèriques concretes que milloren l'estat del sol en determinades zones—, no obstant això, hui en dia estem experimentant una sequera superficial generalitzada, tal com podem observar en la imatge inferior on s’indiquen els dies continus sense pluja en diferents comarques. Per exemple, al litoral central ja són 73 dies seguits sense precipitació, a les comarques de la Safor i la Marina Alta, en municipis com Gandia i Pego, 72 dies; a l’interior sud fins a 61 dies; i fins i tot; cap a l'interior de València Requena encadena una situació de sequera de fins a 76 dies. Als Ports i el Baix Maestrat veiem una menor quantitat de dies sense pluja, encara que també en són molts, 22 i 45 a Morella i Benicarló, respectivament.

Dies consecutius sense pluja fins el 21 d'abril
Dies consecutius sense pluja fins el 21 d'abril

Ara bé, demà 22 d’abril, un front de ponent batrà el país. De matí dominarà l'ambient núvol, i a partir de migdia, amb la part activa del front s'esperen ruixats dispersos i no molt abundants, sobretot a l'interior, trencant així aquest període sec que estem experimentant en moltes comarques. Així i tot, aquestes precipitacions no seran suficients per a revertir la situació de sequera superficial generalitzada que malauradament tenim present.

Predicció meteorològica del 22 d'abril
Predicció meteorològica del 22 d'abril

D’altra banda, aquesta absència de pluja no només és cosa nostra, també afecta moltes altres comunitats de l'Estat, tal com mostrem en el mapa de precipitació acumulada d’aquest abril (fet alarmant tenint en compte que aquest mes sol ser el més plujós de l'any en moltes zones). Entre altres, aquesta sequera ha afectat en gran manera Aragó i sobretot a Terol, on no es veuen pluges considerables des de fa més de 111 dies, és a dir, des de l’1 de gener.

Mapa de precipitació acumulada del mes d'abril a Espanya
Mapa de precipitació acumulada del mes d'abril a Espanya
Abril sol ser dels mesos més plujosos a Espanya
Abril sol ser dels mesos més plujosos a Espanya

També et pot interessar

stats