La Terra assoleix hui la seua velocitat màxima orbital

Aquest diumenge 5 de gener, amb l'arribada dels reis d'Orient, la Terra se situa en el periheli, el punt de més proximitat al Sol en la seua òrbita anual.

La Terra assoleix hui la seua velocitat màxima orbital
La Terra assoleix hui la seua velocitat màxima orbital

La Terra és troba hui més a prop del Sol, dins de la seua òrbita, que la resta de l'any. Això es tradueix en una distància relativa de 147,09 milions de quilòmetres respecte del sol. A l’afeli, el punt més llunyà, aquesta distància augmenta fins a 152,10 milions de quilòmetres.

El nostre planeta, a més, gira al voltant del Sol i descriu una òrbita el·líptica de 930 milions de quilòmetres, a una velocitat mitjana de 107.280 quilòmetres per hora. Això suposa recórrer la distància en 365 dies i quasi 6 hores. Per aquest motiu, cada quatre anys parlem d'un bixest, com l’actual 2020.

Però, d'acord amb la segona llei de Kepler, "la línia que uneix un dels planetes amb el Sol agrana àrees iguals en temps iguals.", la velocitat de translació arriba a ser màxima en el periheli –la menor distància al Sol– amb 110.700 quilòmetres per hora i es redueix fins a ser mínima en l'afeli, amb 103.536 quilòmetres per hora, més de 7.000 quilòmetres per hora de diferència.

També et pot interessar