El sol, més a prop nostre

L’astre està a ‘només’ 147 milions de quilòmetres de la Terra.

El sol, més a prop nostre
El sol, més a prop nostre

Per molt de fred que faça, el 3 de gener és el dia de l’any en què la Terra es troba més pròxima al Sol. Aquesta distància és, ni més ni menys, de 147 milions de quilòmetres. En l’extrem oposat, ens trobem amb l’afeli, quan la terra està 5 milions de quilòmetres més lluny del Sol, fet que es dona el 4 de juliol. Les òrbites el·líptiques que la Terra segueix al voltant del sol són les responsables de les variacions en la distància.

Tot i coincidir el periheli amb l’hivern a l’hemisferi nord, la variació de la distància respecte del sol no influeix en les temperatures que es registren a la Terra, sinó que tenen a veure amb les estacions de l’any. La inclinació de gir de la Terra, que varia des de –23,5º fins als 23,5º respecte del pol nord geogràfic, és el que determina el pas de les estacions. 

 

Ja ha quedat clar que estem més a prop, però molts no sabreu que també anem més ràpid. Segons la segona llei de Kepler, és en aquest punt, el periheli, en què la Terra viatja a més velocitat al voltant del Sol. I és que aquesta llei anuncia que el radi vector que uneix la Terra i el Sol recorre àrees iguals en temps iguals. I a menor radi, major velocitat. 

També et pot interessar

stats