Situació probable de pluges fortes la setmana que ve i possible DANA

A partir de diumenge baixaran les temperatures i a partir de dimarts poden arribar pluges fortes.

Situació probable de pluges fortes la setmana que ve i possible DANA
Situació probable de pluges fortes la setmana que ve i possible DANA

Els mapes de l'oratge indiquen des de fa uns dies una probable situació de pluges fortes la setmana que ve. 

Cal recordar que la incertesa sempre és gran en aquest tipus de situacions, més a la tardor i quan falten més de tres dies, però els mapes apunten en aquesta direcció i cal indicar-ho.

Quina situació tenim a hores d'ara?

A hores d'ara, i fins dissabte, tindrem circulació de ponent, amb pas de núvols des de ponent a llevant i temperatures que es mantinran en valors primaverals al migdia.

La borrasca directora d'aquesta circulació està situada a l'oest d'Irlanda.

A partir de diumenge canviarà la circulació que tindrem a la península Ibèrica.

Quina situació s'acosta?

A partir de diumenge, el corrent en jet s'ondularà de manera significativa i tindrà una branca descendent molt intensa a l'oest de Portugal.

Associat a aquesta ondulació, un solc en altura s'allargarà cap a la península, amb aire més fred que a la rodalia, a una altura de 5.500 metres.

Allò més significatiu serà el tall del corrent en jet entre dilluns i dimarts, que provocarà l'aïllament d'una bossa d'aire fred en les capes mitjanes de la troposfera.

D'una banda, tindrem entrada d'aire fred en superfície, que farà baixar les temperatures, i de l'altra, l'aire fred situat per damunt de 5.000 metres que afavorirà el creixement dels núvols convectius i la formació de tempestes.

A partir de diumenge i sobretot de dilluns, la baixada de temperatures serà notable, amb ambient fred en general. 

Entre dissabte i dilluns pot haver-hi ruixats, però en general seran dèbils.

Serà a partir de dilluns a la nit, i sempre que es forme la depressió aïllada en nivells alts, la DANA, que tindrem probables ruixats intensos.

Precipitació prevista dimecres a migdia. Font: Tropicaltidbits

Qui se'n veurà afectat? On plourà més? On hi haurà pluges persistents?

Encara no es pot saber amb certesa, ara bé, tot apunta que la formació d'una baixa al sud de la península afavorirà l'arribada d'un flux humit de vent de llevant que alimentaria núvols de tempesta al litoral mediterrani. 

On es formaran les tempestes més fortes i on podrien ser més persistents? Ara per ara, encara no es pot saber. De moment, només podem dir que estem davant d'una possible situació de pluges fortes, res més.

Caldrà seguir les previsions del cap de setmana per a saber si finalment s'aïlla la bossa d'aire fred i si es forma, o no, la borrasca en superfície.

Com a curiositat, l'any passat, justament dels dies 17 a 19 d'octubre vam tindre una situació de pluges torrencials i persistents. Veurem si enguany ens toca entre els dies 22 a 24.

Recomanem seguir totes les informacions en @ApuntOratge i @apunt_media els pròxims dies. 

També et pot interessar

stats