Situació meteorològica extrema al centre d'Europa

Les nevades i el fort vent dominen el mapa d'avisos.

Situació meteorològica extrema al centre d\'Europa
Situació meteorològica extrema al centre d'Europa

La situació meteorològica a l'Europa central continua sent extrema. La configuració atmosfèrica de les últimes setmanes no deixa d'enviar aire fred polar carregat d'humitat al terç nord europeu.

La situació és extrema al vessant nord de la serralada dels Alps, sobretot al sud d'Alemanya. S'hi ha decretat l'avís morat (el més alt que hi ha) per nevades que poden acumular entre 70 i 100 cm de neu per damunt de 1.000 m. En cotes superiors se’n poden arribar a acumular puntualment fins a 150 cm. Les nevades, a més, aniran acompanyades de ràfegues de vent que podran superar els 85 km/h i deixaran una situació molt complicada.

Els avisos s'estenen a més països:

A Àustria s'ha activat l'avís taronja per nevades que poden acumular el dia de hui entre 50 i 75 cm de neu nova, de nou acompanyat de ràfegues de vent fortes.

En altres països com Txèquia, Eslovàquia o Lituània podem trobar avisos grocs per nevades i vent.

La situació extrema arriba fins a la zona balcànica i Grècia, on tenen actius grocs i taronges per nevades i vent.

Com es pot veure al mapa d'anàlisi del model numèric GFS, una potent baixa situada entre Estònia i Finlàndia ha obert la porta a l'aire fred polar, que en aquest context té característiques molt humides. Aquest aire, en arribar a la serralada dels Alps, es veu forçat a ascendir i açò es tradueix en precipitacions al vessant nord alpí.

Aquesta situació tendirà a remetre a partir de demà, però els models numèrics dibuixen noves entrades d'aire fred durant els pròxims dies.

També et pot interessar

stats