Per què la Setmana Santa canvia cada any de data?

Cada any celebrem la Setmana Santa en una data diferent segons el calendari lunar

Durant els equinoccis, el dia i la nit tenen la mateixa duració
Durant els equinoccis, el dia i la nit tenen la mateixa duració

Ja estem en Setmana Santa. Aquest diumenge passat se celebrà el Diumenge de Rams, un dia que marca l’inici de la setmana més important per a la comunitat catòlica. I és que no tots els cristians celebren la Setmana Santa en la mateixa època de l’any. Els catòlics, igual que els jueus, fixen la data de la Setmana Santa segons el calendari hebreu.

El calendari hebreu és un calendari lunisolar, és a dir, a més de dependre del moviment relatiu de la Terra i del Sol com ho fa el nostre, també depén del de la Terra i la Lluna. Els seus mesos comencen i acaben les nits de lluna nova, i la lluna plena marca la meitat de cada mes.

La Setmana Santa està lligada al Péssah (la Pasqua jueva), que comença la primera lluna plena després de l’equinocci de primavera. Per tant, segons el calendari hebreu, el Diumenge de Resurrecció (dia que comença la Pasqua) se celebra el dia 15 del mes de nissan (el primer mes de l’any hebreu).

Cada any hi ha dos equinoccis: el de primavera i el de tardor
Cada any hi ha dos equinoccis: el de primavera i el de tardor

Per tant, si tenim en compte que l’equinocci de primavera se celebra el 21 de març del nostre calendari, la Setmana Santa dependrà del dia de la primera lluna plena passada aquesta data, per això canvia cada any. La primera lluna plena d'aquesta primavera serà el dissabte 16 d’abril, raó per la qual la Pasqua començarà l’endemà.

És cert que la Lluna juga un paper important en el clima del nostre planeta. Intervé, per exemple, en els corrents oceànics i modifica l’eix de rotació de la Terra, principal causa de les estacions. La primavera, època en la qual celebrem la Setmana Santa, és una època de transició entre l’hivern i l’estiu, caracteritzada per una dinàmica atmosfèrica molt variable. Per això, l'oratge sol ser tan variable en aquest període de l'any. Enguany, l’arribada d’un front procedent de l’Atlàntic i la formació d’una depressió aïllada sobre la Península seran els causants de les pluges que tindrem hui i els pròxims dies a la nostra comunitat.

L'oratge per als pròxims dies de Setmana Santa
L'oratge per als pròxims dies de Setmana Santa

També et pot interessar

stats