S'ha vist la Milana al nord de Castelló

Què és la Milana?

És un núvol?

S'ha vist la Milana al nord de Castelló.
S'ha vist la Milana al nord de Castelló.
12 de març 2023 - 23:06

La Milana és el nom que en algunes comarques del nord de Castelló reben els altocúmuls o altoestrats que es formen a sotavent de les muntanyes de l'interior amb el vent de mestral que bufa a les capes mitjanes de la troposfera.

Nuvols orogràfics
Nuvols orogràfics

És un tipus de núvol orogràfic que es forma a Castelló i que pot arribar a cobrir el cel de tota la província. No és un núvol baix, tot i estar format per gotetes d'aigua líquida. És un núvol mitjà, que es forma entre 4.000 i 6.000 metres d'altitud normalment.

Aquest núvol està format per gotes d'aigua líquida, en una zona on la temperatura pot estar entre -20 °C i -30 °C. Diem que tenim aigua en estat de subfusió.

El núvol es forma associat a vent fort de mestral, que bufa a les capes mitjanes de la troposfera, en situacions d'estabilitat atmosfèrica, i que es forçat a ondular-se per la presència de les muntanyes. Aquestes ones es desplacen en aquest cas cap a la mar i, si la humitat a aquestes altituds és suficient, s'origina el núvol en forma de làmines superposades, similar al cas dels altocúmuls lenticulars, però en aquest cas de més extensió horitzontal.

LA JANA
LA JANA

Des de l'espai, amb les imatges del satèl·lit Meteosat, es podia observar la seua extensió i la zona d'inici o creació del núvol.

Imatge des del Meteosat
Imatge des del Meteosat

És un núvol de difícil previsió i, una vegada format, és difícil estimar quan es desfarà. Ara bé, és un espectacle al cel, que ens informa d'allò que està passant en aquesta zona de l'atmosfera.

Castelló de la Plana
Castelló de la Plana

També et pot interessar

stats