Rècord de temperatures?

La calor, amb temperatures de fins a 10 ºC superiors a les normals, es prolongarà fins Reis

RÈCORD
29 de desembre 2021 - 18:51

Després d'un inici de desembre fred, el 2021 es vol acomiadar amb temperatures molt altes, superiors a les normals per a l'època de l'any. En alguns casos, els valors estaran entre 10 ºC i 12 ºC per damunt del que tocaria quan ens mengem el raïm. Altes temperatures tant de dia com de nit, ja que han desaparegut les gelades. Si bé hem tingut d'altres caps d'any amb temperatures altes, la persistència i els valors que s'estan registrant es poden qualificar d'excepcionals.

Les causes que expliquen aquest augment i persistència de les altes temperatures són diverses. La principal és l'arribada d'una massa d'aire subtropical, de latituds meridionals, que circula per damunt de l'oceà Atlàntic. Un oceà que es troba més càlid del normal, amb la qual cosa l'aire es calfa encara més per contacte. A aquest fet hem d'afegir que tenim altes pressions, un anticicló, on els moviments de l'aire són descendents i es produeix un calfament per compressió.

El vent de ponent, que ha bufat amb ràfegues fortes a principis de setmana, també ha contribuït a les temperatures altes al litoral. L'any acabarà, però, amb vent molt fluix i predomini de les brises, amb la qual cosa les temperatures baixaran a la costa, però, per contra, pujaran a l'interior.

Es batran alguns rècords?

En el cas de les tres capitals, és difícil que arribem als rècords de temperatura màxima per a un mes de desembre. Castelló de la Plana s'hi va acostar el passat 27 i 28 de desembre, però tant València com Alacant, amb sèries molt llargues de temperatura, s'han quedat més lluny. Caldrà estar atents, però, a les màximes que es registren a partir de divendres a l'interior, amb valors superiors als 20 ºC en zones de muntanya, valors que estaran entre 10 ºC i 12ºC per damunt dels habituals per a l'època de l'any.

Si mirem, però, la mitjana de les màximes, la cosa pot canviar. En el cas de València, l'Agència Estatal de Meteorologia preveu una mitjana de les màximes al voltant de 21 ºC. Si això es compleix, estaríem davant de l'última setmana de l'any més càlida des de 1938 al Cap i Casal.

Les previsions indiquen que aquest estiuet per Cap d'Any es prolongarà uns quants dies més. Sembla que els Reis d'Orient ens portaran una bona dosi de fred.

També et pot interessar

stats