La qualitat de la pluja

Una part de l'aigua recollida en diversos observatoris meteorològics s'utilitza per a comprovar-ne la qualitat

Diversos observatoris d'AEMET col·laboren amb el CEDEX i hi envien part de l'aigua recollida pels seus pluviòmetres
Diversos observatoris d'Aemet col·laboren amb el Cedex i hi envien part de l'aigua recollida en els pluviòmetres / CEDEX
30 de març 2022 - 12:45

Falta només un dia perquè s'acabe el mes de març. Un març que, sens dubte, passarà a la història per la gran acumulació de precipitació que s’ha recollit arreu del territori. Ha sigut un mes molt humit, amb pluges molt abundants, persistents i generalitzades. De fet, si fa uns dies parlàvem del mes de març més humit des que se'n tenen registres, a hores d’ara i a punt d’acabar el mes, ja podem afirmar que es tracta del mes amb una quantitat de precipitació més alta recollida en tota la sèrie històrica, per damunt fins i tot d’aquells mesos de tardor marcats per temporals de pluges torrencials.

En diverses localitats de la Comunitat Valenciana s'ha recollit en un mes la quantitat de precipitació que sol caure en tot un any
En diverses localitats de la Comunitat Valenciana s'ha recollit en un mes la quantitat de precipitació que sol caure en tot un any

Si coneixem amb molt de detall les xifres de pluja arreu del territori és gràcies a les nombroses estacions meteorològiques d’associacions com Avamet o l’agència estatal Aemet, que proporcionen informació en temps real sobre les dades meteorològiques. No obstant això, el que té lloc després de la mesura i la publicació de les dades de pluja és molt més desconegut per a la població.

Diverses estacions d’Aemet emmagatzemen la precipitació recollida al llarg dels mesos en uns recipients especials, que s'envien cada semestre al Cedex. Aquestes mostres s'analitzen en el Revip (la Xarxa Espanyola de Vigilància d’Isòtops en Precipitació), que analitza i revisa la concentració d’àtoms particulars d’oxigen i hidrogen, com ara el triti o el deuteri.

Per exemple, per al cas del triti, un isòtop de l’hidrogen radioactiu molt escàs en l’atmosfera i format per la interacció dels gasos amb els rajos còsmics, les concentracions es mesuren en UT (unitats d'uriti), en què cada unitat equival a un àtom de triti per cada trilió d’àtoms d’hidrogen. Segons les dades proporcionades pel Cedex, entre el 2000 i el 2016, les concentracions de triti variaven entre 4 i 9 UT.

Les mostres d'aigua analitzades provenen d'estacions meteorològiques d'Aemet
Les mostres d'aigua analitzades provenen d'estacions meteorològiques d'Aemet / Cedex

Aquest procediment, que es repeteix dues vegades per tal de comprovar-ne els resultats, serveix per a controlar la qualitat de la pluja que cau sobre nosaltres. Igual que durant la pandèmia els mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’anàlisi de les aigües residuals per tal de controlar la concentració i els nivells de la covid-19, l’anàlisi de l’aigua precipitada proporciona informació sobre l’estat de salut de l’atmosfera. 

També et pot interessar

stats