Com es presenta la temporada d'huracans?

Es preveu una temporada d'huracans normal a l'Atlàntic nord

Huracà Alberto, maig del 2018
Huracà Alberto, maig del 2018 / NOAA

Des del passat 1 de juny, estem ja oficialment en la temporada d'huracans a l'Atlàntic nord, la qual es prolonga fins al 30 de novembre. No sé si ho recordareu, però ja vam tenir un primer ensurt amb l'huracà extemporani Alberto, que es va formar durant el mes de maig i que va provocar inundacions a Cuba, Mèxic i els Estats Units. De fet, des del 1950, només han hagut 14 tempestes tropicals a l'Atlàntic durant el mes de maig, una prova de l'excepcionalitat d'aquest fenomen. 

Trajectòria de l'huracà Alberto, 25 de maig del 2018 / NOAA

A pesar d'un inici molt atípic, els meteoròlegs de l'Agència Americana de l'Oceà i l'Atmosfera, la NOAA, preveuen una temporada que es podria qualificar de normal quant al nombre d'huracans. Traduït en percentatges, hi ha un 40% de probabilitats que aquesta temporada siga normal, un 35 % de probabilitats que siga una temporada més activa i només un 25 % que ho siga menys. 

Previsió de la temporada d'huracans a l'Atlàntic nord. / NOAA

Els ciclons tenen et trist honor de ser batejats quan arriben a categoria de tempesta tropical, és a dir, quan tenen uns vents sostinguts de 63 a 118 km/h. Però, quan són capaços de desenvolupar vents sostinguts a partir de 119 km/h, ja són considerats huracans. 

L'escala de Saffir-Simpson és la que utilitzem per a classificar els ciclons tropicals. En funció de la intensitat dels vents s'hi contemplen 5 categories d'huracà, que van de menys a més. Quan arriben a la categoria tres, és a dir, quan desenvolupen uns vents sostinguts entre 178 km/h a 209 km/h, entren dintre de la temuda categoria de grans huracans. No cal dir que el poder devastador que tenen és impressionant. Doncs bé, tal com podem veure en les previsions, enguany parlem de la possibilitat que es formen entre un i quatre grans huracans durant la temporada.

I, per si no us voleu perdre en el seguiment de l'actual temporada, ací teniu els noms que s'hi faran servir. De moment, ja n'han utilitzat un, i esperem que no se'n facen servir molts més. 

Nom dels huracans de la temporada 2018. / NOAA

També et pot interessar

stats