Un mes de març excepcionalment plujós

Després d'unes falles passades per aigua, la pluja serà la protagonista també de les festes de la Magdalena

La pluja continuarà present, almenys, durant aquesta setmana
La pluja continuarà present, almenys, durant aquesta setmana
21 de març 2022 - 13:29

Fa a penes dos dies que s'han acabat les festes de Falles i comencen les de la Magdalena, i la tendència meteorològica continua sent la mateixa. La setmana fallera del 2022 (del 15 al 19 de març) ha sigut la més plujosa des que es tenen registres, des del 1938, i també la que menys hores de sol ha registrat (huitanta minuts de llum solar en cinc dies).

Quan encara falten de deu dies per a acabar el mes de març, tot indica que estem vivint un dels mesos de març més plujosos. La presència d’un gran anticicló de bloqueig a Escandinàvia impedeix a les borrasques procedents de l’Atlàntic circular sobre el nord del continent, i això genera una situació d’inestabilitat contínua sobre la península Ibèrica, i en especial a la façana mediterrània.

Aquesta situació d’inestabilitat és la responsable de les pluges abundants que s’estan registrant. De fet, aquests episodis que estem vivint en les darreres setmanes afecten tot el territori, i pareix que podríem acabar el mes de març amb una dada molt cridanera: superar almenys els 100 l/m2 a tots els observatoris de la comunitat.

Quantitat de pluja mensual recollida en diverses localitats. Font: Aemet, CHX
Quantitat de pluja mensual recollida en diverses localitats. Font: Aemet, CHX

Les quantitats de precipitacions recollides aquest mes estan sent especialment importants en punts de les comarques del sud de València i nord d’Alacant. Localitats com ara Confrides, a la Marina Baixa o Pinet, a la Vall d’Albaida, han registrat ja més de 400 l/m² des de principi de març i les previsions indiquen que continuarà plovent al llarg de tota la setmana. 

S'esperen precipitacions abundants els pròxims dies en tot el territori, especialment a les províncies de València i Castelló.

Previsió de pluja acumulada d'ací al dijous de matí.
Previsió de pluja acumulada d'ací al dijous de matí.

També et pot interessar

stats