Les pluges torrencials provoquen problemes en diverses comarques

Les zones afectades són el Pinós, Elda, Miramar, Daimús i Castelló, on han patit talls en barrancs, baixos negats i rambles a vessar.

Els bombers de Castelló han hagut de rescatar una dona atrapada en un vehicle
Els bombers de Castelló han hagut de rescatar una dona atrapada en un vehicle / Siab Castelló

Les tempestes deixen xifres altíssimes registrades en molt poc de temps. On més ha plogut ha sigut a Castelló, amb 90 l/m²; platja de Miramar, 80 (65 al poble); Vila-real, 73; Daimús, 67; Alfondeguilla, 61,8; el Pinós, 63; Xelva, 56; Almassora, 56; Relleu, 47; Almenara, 37; Tibi, 26,6.

A les comarques del nord han caigut 2.500 llamps des d’esta matinada en només 7 hores. La xifra puja fins a 7.000 llamps si comptem els que han caigut a la mar. A les del sud se n’han registrat més de 1.500, i més de mil a la resta del territori. I els pronòstics per a la matinada de dijous a divendres són pareguts. 

Les fortes pluges han vingut acompanyades d’un descens brusc de les temperatures. Al Pinós, al Vinalopó Mitjà, han baixat 10 graus de colp. A Alacant feia 41 anys que no es registrava a les 3 de la vesprada una temperatura inferior a 20 graus durant els mesos de juliol i agost.

Comarques del nord

Castelló de la Plana ha registrat durant la tempesta d’aquesta matinada intensitats superiors als 10 litres per metre quadrat en 10 minuts i als 30 en una hora, o en altres paraules, pluges torrencials, i que han obligat a decretar el pla municipal d’emergències per pluges. El fort aiguat, que s’ha concentrat entre les 3:00 i les 7:00 h del matí, encara que amb major intensitat entre les 4:00 i les 6:00 hores, ha deixat 88,4 l/m² en l’estació meteorològica del centre urbà; 82,4 l/m² a Tetuan i 40 l/m² en el Palau de la Festa. Malgrat la intensitat, la ciutat ha recuperat la normalitat en molt poc de temps gràcies al treball de l’àrea d’emergències i de les brigades municipals. 

La situació ha fet que des del Centre Integral Municipal de Seguretat i Emergències s’hagen atés un total de 33 serveis relacionats amb les pluges. Entre ells, sis han correspost a assistències a conductors que han tingut avaries en els vehicles en travessar tolls d’aigua; uns altres tres per xicotetes inundacions en habitatges; 12 per tapadores d’embornal fora de lloc i 12 més relacionats amb talls de vials, carrers inundats per obstrucció del clavegueram i acumulacions d’aigua que impedien o dificultaven la circulació de vehicles.

En la Marjaleria, la Segona Travessera s’ha taponat a l’altura de les vies del tren a causa de deixalles arrossegades per la pluja. També s’han vist afectats alguns edificis municipals, com l’estadi de Castàlia, on s’ha inundat el túnel d’accés al camp, i per això les brigades municipals han acudit per a retirar l’aigua, així com altres desperfectes en vestidors i sala de premsa, un estadi que aquest mateix matí ha visitat l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, al costat de tècnics municipals i la Policia Local. 

També s’ha registrat un accident per culpa de la pluja en el camí Caminàs, en el qual afortunadament no s’han registrat ferits. Policia Local i Bombers també han retirat un arbre que havia caigut sobre la vorera i zona d’aparcament en l’avinguda Sos Baynat així com un tros de mur a Tetuan. 

Comarques del sud

Al Pinós, la rambla del Carxe ha baixat a punt de desbordar-se. Feia 30 anys que es produïa una situació com aquesta. Ací han caigut 60 litres per metre quadrat en només hora i mitja. I 20 litres en no arriba a 10 minuts. A ritme de rècord. La intensitat torrencial s’ha repetit a Elda, al Vinalopó Mitjà, on conduir era quasi navegar per l’Avinguda. 

Les fortes pluges registrades a la zona del Maigmó han obligat a tallar dos passos de la rambla de Rambutxar i un soterrani a Sant Vicent del Raspeig, a l’Alacantí. De la vintena d’intervencions dels bombers, la majoria de poca importància, la més destacada és un xicotet incendi en una fàbrica de Banyeres de Mariola, a l’Alcoià, per la caiguda d’un llamp.

A València, finalment, la zona més afectada ha sigut la Safor: a Daimús han caigut 67 l/m² i la pluja ha causat molts problemes. Igual que a Miramar, on la pluja torrencial ha deixat 80 litres per metre quadrat a la zona de la platja, 65 al poble. El pronòstic per a divendres és molt paregut al de dijous, amb la qual cosa estes tempestes torrencials podrien repetir-se e qualsevol lloc de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats