Pluges generals i generoses

Dos dies de pluja per l'arribada d'una borrasca des del sud.

VÍDEO | Pluges generals i generoses

Des de fa quatre mesos, les pluges ens esquiven. Veníem d'una tardor molt plujosa però l'hivern que acabem de deixar arrere ha sigut el més sec almenys des del 1950, amb un dèficit de precipitació del 86% en el conjunt del territori valencià.

Les quantitats de precipitació acumulades enguany són irrisòries. A falta de les pluges de demà, estem en l'inici d'any més sec en dècades. A Castelló només ha caigut 1 l/m² i 4,4 l/m² a València, mentre que en el cas d'Alacant l'inici d'any més sec va ser el del 2014, quan només hi van recollir 3 l/m² de gener a març. Com diem, són dades provisionals perquè falten les pluges de demà i, molt probablement, l'inici del 2019 no serà el més sec de la sèrie històrica de dades. 

Però estem a punt de deixar arrere aquesta ratxa seca, que ja fa massa temps que dura. L'arribada d'una borrasca des del sud ens deixarà un diumenge passat per aigua a tot arreu. Les pluges avançaran de sud a nord al llarg del dia. Les precipitacions més abundants s'esperen al litoral central i nord i a l'interior de València, motiu pel qual l'Agència Estatal de Meteorologia hi ha activat un avís per acumulació de pluja. 

I sembla que estem d'enhorabona, perquè l'anticicló es retira cap al nord d'Europa, cosa que permetrà l'arribada de noves borrasques durant la primera setmana d'abril. Per tant, continuarem amb una atmosfera inestable, típicament primaveral, que deixarà ruixats especialment en àrees de muntanya. I atenció, perquè les temperatures es mantindran fresques, amb la qual cosa podríem tindre també enfarinades en zones altes. Sens dubte, una situació molt més dinàmica i interessant després de setmanes de monotonia anticiclònica.

També et pot interessar

stats