Pluges sense ciclogènesi explosiva

Entre diumenge i dilluns s'esperen pluges molt abundants a tot el territori.

Pluges sense ciclogènesi explosiva

Estem vivint una tardor especialment moguda, amb el pas de nombroses pertorbacions que ens deixen importants quantitats de precipitació. Dissabte hem tingut una treva, però no a tot arreu, i diumenge, la pluja torna a la càrrega. Però atenció, no parlem de cap fenomen relacionat amb la formació d'una borrasca a través d'un procés de ciclogènesi explosiva.

Què és una ciclogènesi explosiva?

Sens dubte, partim d'un error de base. Una ciclogènesi és el procés de formació d'una borrasca, per tant, el que ens arribaria no seria la ciclogènesi pròpiament dita, sinó la borrasca. I parlem d'explosiva, quan el procés de formació de la borrasca és molt ràpid. Ja sabeu que una borrasca és una àrea de baixes pressions i per a arribar a ser explosiva, la pressió hauria de baixar 24 hectopascals en 24 hores. Sens dubte, són borrasques molt dinàmiques, que porten molta pluja i vents molt intensos. Nosaltres també tindrem fenòmens meteorològics adversos, però no causats per una borrasca que s'ha format per un procés de ciclogènesi explosiva.

Temporal de llevant

El que tindrem els pròxims dos dies serà un temporal de llevant dur. L'arribada d'una massa d'aire fred procedent del centre d'Europa, amb vent de llevant humit en superfície, farà ploure amb ganes durant diumenge a les comarques de Castelló i València. Independentment, al golf de Cadis s'ha format una borrasca que creurà l'estret de Gibraltar i dilluns ens afectarà de ple. 

Veiem, per tant, que se'ns acosta aire fred per l'est i per l'oest. Però ja sabeu que no és suficient per a fer ploure, ja que ens cal una aportació d'humitat en superfície, que és el que ens aportarà el vent de llevant, que es carrega d'humitat en circular per damunt del mar Mediterrani.

I tot plegat es produeix per un anticicló de bloqueig que tenim situat al centre i nord d'Europa. Les borrasques atlàntiques no poden avançar cap a l'est i es veuen obligades a descendir cap a la Península. Un camí que ja han hagut de seguir moltes pertorbacions que ens han deixat una tardor plujosa com feia anys que no teníem. 

També et pot interessar

stats