A passar calor!

Hem entrat en la canícula, el període estadísticament més càlid de l'any. L'aparició de l'estrela Sírius, de la constel·lació del Ca Major, marcava en l'Antiguitat el període més càlid de l'any. Ara Sírius apareix a final d'estiu, però la canícula continua definint els dies més calorosos de l'any.

canícula
15 de juliol 2021 - 21:43

Qui no ha sentit parlar mai de canícula o calor canicular? El terme es refereix al període més càlid de l'any, i pren el nom de la constel·lació del Ca Major. Literalment, canícula en llatí significa ‘gosseta’ o ‘gosset’, i feia referència a l’estrela més important d’aquesta constel·lació: Alfa Canis Majoris. Els grecs anomenaven Sírius a aquesta estrela, que significa ‘extremadament calorosa’. Fa uns 5.000 anys, Sírius, una estrela molt brillant, començava a ser visible a partir del solstici d'estiu i es creia que, juntament amb el sol, contribuïa a les elevades temperatures. No debades és l'estrela més brillant a simple vista del cel nocturn. Ara, Sírius ja no apareix a mitjan estiu, sinó al final. Però la canícula continua definint el període estadísticament més càlid de l'any.

Quines característiques té?

Hem de tindre en compte que estem molt prop del solstici d'estiu, amb la qual cosa el sol continua molt alt i la radiació ultravioleta és alta. Els dies són molt llargs, tot i que entre el 15 de juliol i el 15 d'agost perdem quasi una hora de llum.

La calor és intensa, tant de dia com de nit. Les màximes sovint superen els 35 ºC graus a l'interior i a la costa augmenta la humitat. El mar es va calfant i les nits al litoral es fan molt pesades.

Un altre factor a tindre en compte és la poca precipitació. L'estiu mediterrani és molt sec i només són destacables les tempestes de vesprada a l'interior, que augmenten durant la segona quinzena d'agost per una major freqüència d'entrades d'aire fred. El mes de juliol és el més sec de l'any a tot el territori valencià i a la major part de la Península.

Si parem atenció a l'agost, el mes ja és més plujós a l'interior muntanyós de Castelló per les tempestes d'estiu. Però alerta, perquè les tronades es donen sobretot durant la segona quinzena del mes, ja fora de la canícula.

De moment, la calor s'ha comportat el primer dia de la canícula d'enguany. Però a partir de divendres, les temperatures tornen a pujar. Ara ja sabem què és el que toca: passar calor!

També et pot interessar

stats