Què està passant a les Illes Canàries? Per què hi ha punts on fa 2 dies que no es baixa dels 30 °C?

Una irrupció d'aire continental saharià n'és la responsable.

Què està passant a les Illes Canàries? Per què hi ha punts on fa 2 dies que no es baixa dels 30 °C?

Tejeda és un poble que es troba en l'abrupta illa de Gran Canària. El seu terme va des dels 117 fins als 1.900 metres d'altura, això sí, la població està a 1.060 metres, i durant els 7 dies que portem de juliol tan sols han tingut temperatures superiors als 25 °C. La pitjor part l'estan vivint ara mateix. Ahir la temperatura mínima de la població va ser 29,8 °C, i hui ha sigut de 32,1 °C, amb uns valors màxims que s'acosten als 40 °C, amb vent de moderat a fort i una humitat del 20 %.

Per contra, a Las Palmas de Gran Canaria, situada al nivell del mar, les temperatures han oscil·lat entre els 20 i els 32 °C aquests últims 7 dies, amb una humitat superior al 80 % i poc vent.

Per què s'està donant aquesta diferència tan gran? Per què les altes temperatures i l'ambient molt més sec i càlid a partir dels 500 metres?

La responsable de tot és la massa d'aire càlid i sec, que prové del Sàhara, i que se situa sobre els 500 metres. Davall d'aquest estrat atmosfèric hi ha una clara inversió tèrmica, les temperatures són molt més baixes i agradables. Amb aquesta imatge de satèl·lit podem apreciar clarament la situació de les Illes.

Durant els pròxims dies aquesta massa d'aire càlid i sec, i acompanyada de pols en suspensió, ens afectarà a nosaltres i deixarà una situació més seca i amb unes temperatures en altura un poc superiors a les que tenim ara. Això sí, en superfície tan sols notarem com el cel anirà guanyant un color rogenc a causa de l'arena sahariana.

També et pot interessar

stats