Podem fer un ou dur a l’Everest?

Estudiem les peculiaritats de l'aigua i com afecta la pressió a la temperatura per respondre a aquesta pregunta.

Podem cuinar un ou dur en l’Everest?
Podem fer un ou dur a l’Everest?
À Punt Oratge
Carolina Ródenas
22 de febrer 2024 - 11:00

L’aigua és l’únic element que podem trobar en els tres estats de forma natural en la superfície terrestre. A més, té la peculiaritat que l’estat sòlid és menys dens que el líquid. Per aquesta raó, el gel flota sobre la superfície de llacs i oceans, aïllant l’aigua líquida sota la capa de gel i afavorint així el desenvolupament dels ecosistemes marítims.

Una altra peculiaritat és el punt triple, on trobem que els tres estats existeixen al mateix temps. En aquest punt, la temperatura de solidificació i d’evaporació ha de ser la mateixa, cosa que pareix impossible, però es pot aconseguir amb una reducció dràstica de la pressió.

El gràfic de pressió i temperatura de l’aigua ens mostra la relació que hi ha entre aquestes dues magnituds i els canvis en les temperatures d’ebullició i solidificació segons la pressió.

Diagrama de fases de l'aigua
Diagrama de fases de l'aigua

La pressió atmosfèrica és el pes que exerceix l’atmosfera sobre la superfície de la Terra. A major altura, tenim menys quantitat d’aire per damunt, i per tant la pressió atmosfèrica disminueix.

Si disminueix la pressió, les molècules d’aigua estan més lliures, aleshores, necessitem proporcionar menys energia en forma de calor perquè l’aigua bulla. En conclusió, com menor és la pressió atmosfèrica, menor serà la temperatura d’ebullició de l’aigua.

Variació de la pressió atmosfèrica amb l'altura
Variació de la pressió atmosfèrica amb l'altura

Ja sabem que al nivell del mar tenim una pressió d’1 atm i l’aigua bull a 100 °C. Al cim de l’Everest, a més de 8000 m d’altura, la pressió és una tercera part que al nivell del mar, i l’aigua bullirà a uns 70 °C.

Per a fer un ou dur, la clara necessita al voltant de 60 °C, i el rovell uns 70 °C. Per tant, sí que és possible disfrutar d’un ou dur al cim de l’Everest, sempre que puguem desfer la neu, encara que tardarà més dels 10 minuts habituals a fer-se.

També et pot interessar

stats