Quin oratge tenim habitualment la setmana de Falles?

Veiem la meteorologia de la setmana fallera a València.

#Meteosaps: què és el tempos de Falles? / À Punt Oratge
À Punt Oratge
À Punt Oratge @apuntoratge
12 de març 2019 - 14:45 Actualitzat: 02 de març 2022 - 07:13

La setmana fallera del 15 al 19 de març marca el final de l'hivern i l'inici de la primavera, la circulació de ponent que domina durant l'hivern es combina amb la influència del Mediterrani, una circumstància que queda reflectida en l’oratge de la ciutat de València.

L'estudi del cap de Climatologia de la delegació d'Aemet a València, José Ángel Núñez, compta amb les dades registrades a la ciutat des del 1938 i permet descriure l’oratge de la setmana fallera a València.

Encara que l'inici de la primavera es caracteritza per una gran variabilitat atmosfèrica, hi ha un patró que és conegut popularment com a "temps de falles": en dies estables, a partir del migdia, s'estableix el règim de brises, les temperatures diürnes arriben a valors pròxims als 20 °C, mentre que les mínimes es queden al voltant dels 10 °C.

Què és el temps de Falles?
Què és el temps de Falles? / À Punt Oratge

Destaquen en l'estadística els dies més càlids des del 1938, que van ser el 19 de març de 1940, amb 30,8 °C de temperatura màxima, i el 19 de març de 2002, amb 29,0 °C de temperatura.

Els dies més freds van ser el 15 de març de 1962, amb 2 °C de temperatura mínima i el 19 de març de 1939, amb 3 °C. En anys més recents, destaca la Nit del Foc de 2003, quan els termòmetres baixaren fins als 4 °C i la nit de la Cremà de l'any 2018, quan a la una de la matinada del dia 20 la temperatura era de 7,8 ºC, la més baixa a eixa hora des del 1949.

Temperatura mitjana a la ciutat de València en la setmana fallera (15-19 de març)
Temperatura mitjana a la ciutat de València en la setmana fallera (15-19 de març) / À Punt Oratge

Pel que fa a la pluja, s'observa una gran variabilitat. En la meitat dels anys analitzats no hi va haver cap dia amb pluja apreciable en la setmana fallera de la ciutat. L'últim any sense pluja va ser el 2017, encara que un temporal de llevant previ afectà el muntatge de les falles i les mascletaes d'aqueixos dies.

Percentatge de dies de pluja apreviable a València
Percentatge de dies de pluja apreviable a València / À Punt Oratge

 

Precipitació acumulada a València (15-19 de març)
Precipitació acumulada a València (15-19 de març) / À Punt Oratge

El règim de vent comença a estar condicionat per les brises en aquestes dates de març, cosa que fa que de vesprada refresque ràpidament, ja que aquest vent ens ve de la mar, que es troba relativament freda. La brisa es reforça a partir del migdia i comença afectant els barris marítims a partir de l'hora de la mascletà, encara que l'estructura urbana de la ciutat fa que les brises dèbils no afecten el centre.

Però també hi ha anys on no funciona el règim de brises. Les falles, tan sensibles al vent, s'han vist afectades alguns anys com ara al 2001, 2007 o 2011, amb dies de ponent amb ratxes destacables i altres amb vent de llevant que anà reforçant-se de manera progressiva. El dia de més vent va ser el 16 de març de 2011, amb ratxes de 67 km/h a la ciutat.

L'any passat també va destacar per l'absència de brises, amb un vent de ponent i mestral persistent durant totes les falles. De fet, dins de la ciutat, la de l'any 2018 va ser la setmana fallera més ventosa dels últims 30 anys.

Els valors més extrems registrats durant la setmana fallera a València
Els valors més extrems registrats durant la setmana fallera a València / À Punt Oratge

També et pot interessar

stats