Oratge de tardor el cap de setmana

Pluja forta els pròxims dies.

Oratge de tardor el cap de setmana
Oratge de tardor el cap de setmana

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emés un avís especial amb vista a la situació meteorològica del cap de setmana, que ens podrà portar pluja forta o molt forta al nostre territori. 

Primer arribarà en forma de tempestes localment molt fortes, acompanyades de granís, ratxes de vent fortes, molt d'acompanyament elèctric i pluja d'intensitat molt forta o torrencial.

Després la situació podria derivar a pluja general, forta i persistent.

Després d'un més d'agost amb moltes tempestes, iniciem setembre amb oratge variable i inestable.

Aquest mes la mar actua com un focus calent i dona energia i humitat per al creixement dels núvols. Si les condicions a les capes mitjanes de la troposfera són adequades, els núvols poden créixer amb energia i formar grans núvols de tempesta. D'altra banda, si el vent en superfície aporta humitat a les zones litorals, l'orografia afavoreix també la pujada de les masses d'aire, fet que dona un extra d'energia perquè els núvols cresquen.

Aquests dies ja tenim aire més fred a les capes mitjanes de la troposfera, que ofereix condicions favorables per al creixement dels núvols.

Les tempestes d'aquests dies han repetit el patró de tempestes fortes de matí a les zones costaneres, afavorides per la convergència de vents i un mar càlid. 

I tempestes de vesprada a les zones d'interior, afavorides pel calfament del sol i també per la convergència de vent a les zones interiors a partir de migdia.

La situació del cap de setmana es vorà reactivada per l'arribada d'aire més fred a les capes mitjanes de la troposfera. AEMET parla de l'arribada d'una depressió aïllada en nivells alts (DANA) a l'oest de la Península, que aportarà condicions d'inestabilitat i per tant molt favorables pel creixement dels núvols. Cal afegir que la circulació en superfície afavorirà la presència d'aire humit i més càlid a l'est i sud-est peninsulars, que encara afavoriran més les condicions d'inestabilitat.

Divendres de matí, com ha passat aquesta setmana, tindrem tempestes fortes matinals a la costa i de vesprada a l'interior.

Molta atenció amb les tempestes de divendres de matí, al sud de València i al nord d'Alacant. Aquestes tempestes seran localment molt fortes, podran descarregar amb intensitat molt forta o torrencial i aniran acompanyades de ratxes de vent fortes i granís en algunes zones. També podran formar-se mànegues davant del litoral.

A partir de dissabte, la situació de més o menys pluja i que siga més o menys general dependrà d'on se situe finalment el centre de la bossa d'aire fred i el vent que tindrem en superfície. Tot apunta que dissabte tindrem una banda de precipitació amb ruixats i tempestes localment fortes, que agranarà la Comunitat Valenciana des del sud cap al nord, i que es reactivarà amb el vent de gregal que ens enviarà una borrasca situada cap al sud de les Balears.

La previsió de diumenge, de segur canviarà les pròximes 12 hores, però tot apunta que a partir del migdia les precipitacions podran ser persistents al litoral del golf de València, i localment podrien tindre intensitat forta i acumular quantitats destacables de precipitació. Això caldrà veure-ho a partir de divendres i dissabte.

El que està clar és que tenim la primera situació de pluja de la tardor meteorològica, que va començar l'1 de setembre. Les temperatures seran de tardor el cap de setmana, la mar estarà alterada i la pluja serà localment forta. 

Recordem seguir els consells del centre d'emergències 112 GVA i seguir informats de l'evolució de la situació puntualment a À Punt Mèdia.

També et pot interessar

stats