Onada de calor: On? Quan? Quanta?

Arriba la primera onada de calor de l'estiu, que afectarà de ple el centre i l'oest peninsular.

Bocairent

L'entrada d'una massa d'aire càlid d'origen africà pel sud-oest de la península Ibèrica, juntament amb les condicions d'estabilitat atmosfèrica i l'elevada insolació pròpia del mes d'agost, ha forçat l'Agència Estatal de Meteorologia a activar els avisos corresponents per l'arribada de la primera onada de calor de l'estiu. 

Mapa avisos per a divendres / AEMET

Previsió de temperatura a 1.500 m d'altitud per a divendres a les 15 h / Model ARPEGE

La definició d'onada de calor està relacionada tant amb les altes temperatures que s'esperen, que han d'estar per damunt d'un llindar que varia segons la zona, com amb la persistència dels valors tèrmics elevats.

En aquest cas, es preveu un episodi d'altes temperatures que serà especialment intens i persistent al sud-oest peninsular, al centre i a la Vall de l'Ebre. Es superaran els 40 °C al sud-oest peninsular a partir de dimecres, i dijous al centre i a la Vall de l'Ebre. Dijous i divendres podrien fregar-se els 45 °C a les valls del Tajo, del Guadiana i del Guadalquivir.

A la meseta nord i a l'interior sud de Galícia se superaran els 36 °C, i en algunes àrees es podran fregar els 40°C, molt per damunt de les temperatures pròpies de l'època a la zona. També es podran superar els 35 °C en zones on és poc habitual registrar temperatures semblants, com ara a l'interior de l'àrea cantàbrica o al litoral català.

Mapa temperatures previstes per a divendres / AEMET

Per contra, i encara que pujaran les temperatures, l'episodi de calor no serà tan significatiu al nostre territori. Divendres es preveu que es puguen registrar fins a 40 °C a l'interior de la Costera i de la Vall d'Albaida, a la Canal de Navarrés i a la Vall de Cofrents-Aiora. Diumenge serà el dia més càlid al litoral, amb màximes que poden passar dels 35 °C.

Les temperatures mínimes sí que seran significativament altes a les nostres comarques, i passarem nits sufocants: el termòmetres no baixaran dels 25 °C en moltes zones litorals, i es mantindran per damunt dels 20 °C a tot el territori, exceptuant només els observatoris de muntanya. El gràfic de les mínimes registrades a la ciutat de València permet constatar que han estat per damunt dels valors habituals des de l'inici de juliol, i es preveu que encara pugen més el cap de setmana.

Evolució de les temperatures mínimes des de juliol a la ciutat de València i previsió / AEMET

A partir de dilluns començarà un descens progressiu de les temperatures.

També et pot interessar

stats