Octubre el plujós

Encetem el mes més plujós de l'any a la major part de la Comunitat

Octubre el plujós
Octubre el plujós

Tot i que hem començat el mes amb oratge sec i ventós, qui no recorda un temporal d'octubre? El desé mes de l'any té l'honor de ser el més plujós de l'any en tota la Comunitat. Només en algunes zones de l'interior d'Alacant passa a un segon lloc, tal com es pot observar en mapa.

Ja siga el més plujós o passe a un segon lloc en el rànquing, el que queda clar és que estem en l'estació més plujosa de l'any, seguida de la primavera. El nostre hivern, al contrari del que passa a gran part del món mediterrani, és sec. I és que durant l'hivern, sol predominar una circulació de vents de l'oest i el nord, que ací ens arriben sense pluja i, sovint, amb temperatures suaus. 

Però tornem a l'octubre, el protagonista de la nostra història. Si ens fixem en les mitjanes de precipitació, veiem que en gran part de les comarques centrals, la pluja supera els 100 l/m². Pel que fa a capitals de comarca, destaquen Xàtiva, amb 121 l/m² o Alzira, amb 114 l/m². I ací arribem a una altra característica de las nostra pluviometria: poca pluja i concentrada temporalment. En zones de muntanya interiors, la precipitació està més repartida al llarg de l'any gràcies a les tronades que s'hi registren a l'estiu.

Els temporals d'octubre fan respecte, especialment a les comarques centrals, on les inundacions han sigut freqüents. En poques hores o dies es poden arreplegar quantitats ingents de precipitació que res tenen a envejar amb els climes tropicals. I tot i que durant els últims anys no hem tingut cap sobresalt dels grossos, no cal abaixar la guàrdia. Perquè ja sabem que val més estar previngut quan el Mediterrani s'enrabia.

També et pot interessar

stats