La neu efímera d'abril

De l'ambient hivernal hem passat en unes poques hores a uns dies dominats pel ponent, que han disparat les temperatures i han desfet la neu de les muntanyes de la meitat sud

captura 2022 04 06 A LA VENTURA javi XF TORREVELLA
Neu efímera
08 d'abril 2022 - 20:40

L'inici del mes d'abril s'ha caracteritzat per l'ambient hivernal. Entre l'anticicló, posicionat en forma de dorsal damunt d'Islàndia, i una profunda borrasca situada damunt del nord d'Itàlia, es va establir un canal d'aire fred procedent de l'Àrtic que va deixar temperatures excepcionalment baixes des del primer dia del nou mes.

Sensació tèrmica divendres 1 d'abril
Sensació tèrmica divendres 1 d'abril

En un primer moment la irrupció d'aire fred va vindre acompanyada de vent i es van donar sensacions tèrmiques molt baixes a la província de Castelló, però on va afectar en primer terme la irrupció d'aire fred. En calmar-se el vent durant el cap de setmana, es van donar temperatures molt baixes, sobretot de nit. Es van batre nombrosos rècords, tant de temperatures màximes com de mínimes, però el més cridaner van ser els registres negatius durant la nit. De fet, es van produir molts danys en cultius a l'interior del territori, que encara queden pendents de valorar. Calia remuntar-se dècades arrere per trobar temperatures tan fredes en un mes d'abril.

Temperatures mínimes diumenge 3 d'abril
Temperatures mínimes diumenge 3 d'abril
Mínimes baixes abril
Mínimes baixes abril

Durant l'inici de la setmana es va quedar aïllat una mica d'aire fred a nivells baixos sobre la vertical del terç est de la Península que, junt amb l'aproximació d'una baixa pel sud-oest de la Península, va propiciar tindre unes jornades marcades per la nuvolositat de tipus baix i pluges, cosa que va deixar un ambient molt fred amb màximes que dilluns no superaren els 12 ºC en cap lloc del territori. La neu també va caure a partir de 1.100 metres, i va deixar tenyides de blanc muntanyes de la meitat sud del territori.

Temperatures màximes dilluns 5 d'abril
Temperatures màximes dilluns 5 d'abril

Amb l'avanç de les hores, dimarts la baixa se'ns va aproximar i vam tindre una jornada grisa i molt plujosa a la meitat sud del territori. De nou els valors de pluja es van aproximar puntualment a 100 l/m². De vesprada, amb una mica d'aire més fred en altura i pluges més intenses i persistents. La cota de neu va començar a baixar i va nevar durant tota la nit entre 550 metres a la Vall de Cofrents-Aiora i 700-800 metres a l'interior sud de València i nord d'Alacant.

Pluja acumulada dimarts 5 d'abril
Pluja acumulada dimarts 5 d'abril

Dimecres Aiora i Xarafull van despertar amb un gruix de neu pròxim a cinc centímetres. En cotes superiors, per damunt de 1.000 metres, va caure més neu i s'hi van acumular gruixos superiors a 15 centímetres, on destaquen els 20 centímetres de la Serrella. Amb el pas de la borrasca es va obrir el corredor de vent de ponent i ja de migdia les màximes es van enfilar fins a 20 ºC en punts del prelitoral, i per damunt de 10-15 ºC als llocs on havia nevat. La neu començava a fondre's amb rapidesa i de nit ja no en quedaria quasi gens, tan sols als punts més elevats.

Per a veure el recull fotogràfic, del dia feu clic ací.

Neu interior sud de València
Neu interior sud de València
Neu nord d'Alacant
Neu nord d'Alacant
La Hunde, Ayora
La Hunde, Ayora
San Benito, Ayora. Dimecres 6 d'abril.
San Benito, Ayora. Dimecres 6 d'abril.

També et pot interessar

stats