Una dita adaptada a la geografia

Alguns refranys i frases fetes poden patir variacions, segons la toponímia regional

Els núvols amb forma de capell poden formar-se sota condicions determinades de vent i humitat.
Els núvols amb forma de capell poden formar-se sota condicions determinades de vent i humitat
27 de gener 2022 - 17:35

Cada comarca té les seues muntanyes. Si els habitants de la Marina Alta miren al Montgó com a un dels símbols de la seua geografia, el mateix succeeix amb el Mondúver a la Safor o el Montí a Onda, a la Plana Baixa. La Comunitat Valenciana té un important nombre de topònims que no només donen forma a la geografia, sinó també al recital de dites i refranys de la nostra llengua.

Una d’aquestes dites té relació amb un dels núvols que podem observar a les muntanyes, el capell. És fàcil de reconéixer-lo visualment, s’aprecia un núvol que s’adapta a la forma del cim de la muntanya i dona la sensació, per la forma, de semblar-se a un barret.

Com es forma un capell?

Quan una massa d’aire prové de la mar arriba més carregada d’humitat. A la Comunitat Valenciana, els vents de llevant transporten aquestes masses d’aire fins a les muntanyes. En aquests punts, queden obligades a ascendir, disminuint la temperatura i produint la condensació del vapor d’aigua que contenen. Aquest procés, junt amb l’orografia de la muntanya, dona aquesta forma tan particular al núvol, que es desplaça i cavalca damunt del cim com si fora un capell.

Algunes situacions meteorològiques caracteritzades per l’elevada humitat i la formació d’alguns núvols baixos són símptoma de temps inestable, raó per la qual l’observació d’aquests núvols pot ser indicatiu de pluja o mal oratge. Les dites locals prenen consideració d’aquest fenomen meteorològic: "Quan el Benicadell té capell, pica espart i fes cordell", una manera popular de predir i advertir del mal oratge.

La mateixa dita pot tenir diferents versions en el llenguatge segons la toponímia regional
La mateixa dita pot tenir diferents versions en el llenguatge segons la toponímia regional

Diverses versions de la mateixa dita

I és que la singular geografia valenciana, amb nombroses muntanyes i serres, fan que la dita siga àmpliament coneguda a través de les diverses comarques, només canviant el nom del topònim de la muntanya de referència o, en alguns casos, afegint xicotetes variacions.

També et pot interessar

stats