Medicane a la vista!

Un cicló mediterrani podria convertir-se en hucarà al sud d'Itàlia i Grècia.

Medicane a la vista!

El més de setembre està resultant especialment inestable des de bon començament, amb una intensa activitat convectiva que al nostre territori ha generat un rosari de tempestes i pluges intenses.

Les temperatures altes de la superfície del mar en la tardor incrementen l’energia disponible per a la gestació de ciclogènesis. Enguany, el Mediterrani està més calent del que es habitual, raó per al qual el seu efecte sobre la formació de profundes borrasques s’ha incrementat.

La temperatura superficial del Mediterrani està enguany per damunt de la mitjana. FONT:CEAM

Al Mediterrani central, entre el sud de d’Itàlia i Grècia i al nord de Líbia s’ha format un cicló tropical, més propi d’altres latituds, però no insòlit a les nostres. Conegut com a Medicane (Mediterranean Hurricane), el més preocupant és que podria adquirir la categoria d’huracà entre divendres i dissabte.

Pressió en superfície per a dissabte

La baixa presenta un nucli càlid, característic dels sistemes tropicals i subtropicals, mentre les que habitualment es formen en les latituds mitjanes com la nostra solen presentar un nucli fred. En la imatge de la situació a 5.500 metres d’altitud per a demà, s’hi pot apreciar la diferència entre ambdues. La que s’ha format al Mediterrani central presenta característiques tropicals.

Temperatura a 5.500 metres (ºC) per a dissabte

Els models meteorològics preveuen que el cicló puga generar vents sostinguts de 100 km/h, ratxes màximes de 160 km/h i pluges molt fortes, que podrien adquirir la categoria d’huracà, encara que la incertesa sobre la seua evolució i intensitat final és elevada.

Després de generar-se i enfortir-se a la mar Jònica, podria tocar Sicília, Calàbria i el Peloponés i causar nombrosos danys a les costes italianes i gregues.

També et pot interessar