El matí de diumenge el cel s'ha encés de color roig

Per què tenim cel rogenc de matí o de vesprada?

El matí de diumenge el cel s\'ha encés de color roig
El matí de diumenge el cel s'ha encés de color roig

El matí de diumenge 11 de novembre de 2018 ho recordarem per l'encesa de color roig i taronja al cel, causada per la il·luminació dels altocúmuls que teníem a primeres hores. 

Per què color rogenc a l'eixida o a la posta del Sol?

L'explicació és la mateixa de per què el cel és de color blau al migdia habitualment. La causa cal buscar-la en la dispersió de la radiació solar a l'atmosfera. La radiació que ens arriba del Sol està formada per totes les longituds d'ona de l'espectre electromagnètic visible pel nostre ull. És per això que la llum que ens arriba és blanca al sostre de l'atmosfera.

Quan la radiació solar travessa l'atmosfera, les partícules i gasos que la formen dispersen, fan canviar de direcció, i absorbeixen, part d'aquesta radiació de l'espectre visible.

La mida de les molècules que formen els gasos de l'atmosfera dispersen, fan canviar de direcció, de manera més eficient les longituds d'ona dels colors blau i violeta. Aquesta dispersió es produeix de manera molt uniforme en totes les direccions, pel que fa a aquestes longituds d'ona. 

Això vol dir que aquestes longituds d'ona, blau, són desviades en totes les direccions segons la radiació travessa l'atmosfera, provocant un efecte general de color blau segons ens endinse'm a l'atmosfera des de dalt cap a la superfície.

Què passa en la posta i l'eixida del Sol? 

L'atmosfera que tenim en eixos moments damunt de nosaltres està il·luminada pels rajos solars, després de travessar més atmosfera que quan el Sol el tenim més alt al cel al llarg del dia. Això fa que les longituds d'ona de color blau i violeta, són totalment dispersades, i només els colors més taronja i roig il·luminen l'atmosfera. Si en eixe moment tenim núvols mitjans i alts, que els tenim per damunt dels 4.000 metres, fan com de reflectors d'aquesta radiació, provocant una il·luminació rogenca de tot allò que ens envolta. Si no tenim aquests núvols, no es produeix l'efecte.

Són moments màgics, que pareixen com una flamerada al cel. Duren poc de temps i mai tenim dos iguals. Cal disfrutar d'aquests moments i, si podem, capturar-los. Vos deixem una xicoteta mostra d'allò que ha passat el matí de diumenge 11 de novembre de 2018 en el nostre cel.

Moltes gràcies per totes les fotografies compartides. Recordem el correu oratge@apuntmedia.es per a enviar fotografies.

També et pot interessar

stats