Març del 2018: tot el litoral mediterrani, amb pluja inferior a la mitjana

La pluja ha banyat tota la Península, excepte la zona mediterrània, on persisteix el ponent.

Pluja registrada al març
Pluja registrada al març / Font: César Ballesteros / Dades: Aemet.

El març del 2018 serà recordat per la persistència del ponent. Successius fronts atlàntics associats a borrasques profundes, algunes amb nom propi, han agranat la Península de ponent a llevant. 

Això, juntament amb l'orografia de la Península, fa que les pluges queden concentrades a l'oest i al centre peninsulars, i que al litoral mediterrani no hi haja precipitacions destacables.

Destaquen les quantitats acumulades al sud de Galícia, al sistema Central i a Grazalema, a Andalusia. De fet, Grazalema, coneguda com el temple de la pluja, és una de les localitats més plujoses d'Espanya. Enguany s'hi han acumulat 1.661 l/m² des de l'1 de setembre (la mitjana anual és de 2.100).

El març del 2018 ha sigut un mes exepcional; en algunes zones, per la pluja, i en el nostre cas, per la persistència del vent de ponent.

Càrrega als embassaments

Càrrega als embassaments

Encara que les pluges de març no ens han tocat directament, de manera indirecta han sigut favorables. Carreguen les capçaleres dels grans rius, sobretot del vessant atlàntic, i fins i tot arriben a la capçalera de rius importants per a nosaltres, com ara el Túria i el Xúquer.

Atenent l'evolució de l'aigua embassada cada setmana al llarg de l'any, comprovem que enguany ha pujat el nivell a partir de l'inici de març. On més s'ha notat ha sigut a les conques atlàntiques.

Evolució de l'aigua embassada a la conca del Xúquer / Font: www.embalses.net                                  Evolució de l'aigua embassada a la conca del Tajo / Font: www.embalses.net

La línia roja, que indica la quantitat d'aigua embassada enguany a la conca del Tajo, ja supera l'acumulada l'any passat, marcada per la línia negra, i s'acosta als nivells del 2016 per aquestes dates (línia verda). La línia de punts indica la mitjana de l'aigua embassada cada setmana els últims 10 anys.

"A l'abril, cada gota val per mil". La dita es refereix a la importància de les pluges durant aquest mes. Esperem tindre situacions favorables al Mediterrani. La primera podria arribar entre els dies 7 i 9. Atents, doncs, a les previsions de l'oratge.

També et pot interessar

stats