Maig s'acomiada amb tempestes

Les tempestes seran freqüents a l'interior durant els pròxims dies.

Maig s\'acomiada amb tempestes
Maig s'acomiada amb tempestes

Maig vol fer honor a la seua fama i acabar tan rebolicat com acostuma a ser. Ja vam comentar que es tracta d'un dels mesos més plujosos de l'any a l'interior de les comarques del nord, precisament per la quantitat de tempestes que s'hi formen.  

Dissabte vam tindre una pausa i només van caure 2 l/m² a Montanejos (Alt Millars), però este diumenge les tempestes tornen a prendre força i les previsions a mitjan termini ens indiquen que l'activitat tempestuosa ens acompanyarà fins dimecres. Dijous aniria de baixada i ja divendres, primer dia de juny, tindríem un oratge més estable.

En els següents mapes observem l'anomalia de precipitació prevista per a la pròxima setmana. Els colors verds indiquen una anomalia positiva, és a dir, pluges superiors a les que pertoca per a l'època, en gran part del centre i nord del territori. L'extrem sud en quedaria un poc al marge. 

Anomalia de precipitació en l/m² del 28 de maig al 3 de juny | Aemet.es

Ja sabeu de l'existència de diversos models meteorològics i, a vegades, les previsions meteorològiques no coincideixen entre si. En aquest cas, tant el model del centre europeu com l'americà GFS coincideixen a veure precipitacions abundants els pròxims dies. 

Pluja acumulada des de les 02.00h del 27 de maig a les 02:00h del 31 de maig | Tropicaltidbits.com 

A diferència del que ha passat durant tot el mes, sembla que en aquesta propera tongada de tempestes, el litoral central i nord no en quedarà al marge. De fet, les tronades són més habituals a zones d'interior perquè la terra s'escalfa més de pressa que el mar. Una volta que l'aire en contacte amb la superfície terrestre s'ha calfat, té tendència a ascendir, ajudat per l'orografia. I si les condicions són favorables per a la formació de núvols, ja tindrem l'embrió de la tronada. De fet, com conta el meteoròleg José Ángel Núñez en el Twitter oficial d'Aemet-C.Valeciana, sovint el mar actua com a focus fred que dissipa les tempestes. 

Ja hem parlat de les tempestes, però, què hem d'esperar de les temperatures durant la pròxima setmana? De moment, maig no ens ha portat calor forta i han sigut comptats els dies que hem assolit els 30°. I sembla que durant els últims dies de maig seguirem amb la mateixa tendència, com es veu en el pròxim mapa d'anomalia de temperatura, on els colors blaus indiquen temperatures inferiors per a l'època de l'any. 

Anomalia de temperatura a 2 metres del 28 de maig al 3 de juny | Aemet.es

Els últims mesos de maig ens han recordat sovint l'estiu, però el d'enguany ens ha mantingut a la primavera. A veure com es presenta el juny que ve, primer mes de l'estiu meteorològic.   

També et pot interessar

stats