Com és el maig a les nostres contrades?

Maig, últim mes de la primavera climàtica, és un dels mesos més plujosos de l'any a l'interior del territori.

L'Olleria (la Vall d'Albaida) l'1 de maig
L'Olleria (la Vall d'Albaida) l'1 de maig / M. Nieves Sánchez

Pel que fa al clima, el mes de maig és l'últim de la primavera i, després d'un primer de maig amb menys pluja de la que s'esperava, ara comencem uns dies de temps tranquil i amb ascens de les temperatures. El pròxim cap de setmana podria tornar a augmentar el risc de ruixats, però continuem sense veure una situació clara de pluges, cosa greu perquè ens encaminem cap als mesos més secs i càlids de l'any, amb la nostra vegetació poc hidratada.

El mapa següent ens mostra la humitat del sòl a la capa superficial i veiem que està molt sec a les comarques del centre i sud del territori. 

Humitat del sòl capa superficial / AEMET, 24 d'abril 

Segons les dades d'aemet.es, durant el mes de maig cauen 28 l/m² a Alacant i 44 l/m² a Castelló, mentre que a València, de mitjana en cauen 39. Més que de pluges continuades, es tracta d'un mes de ruixats i tronades de vesprada afavorits per una calor que ja comença a fer-se notar. Encara no estem en una dinàmica atmosfèrica pròpia de l'estiu i continuem tenint entrades d'aire fred en altura, que amb al calfament diürn provoquen la formació de les nuvolades i les tempestes. 

I una vegada més tornem a recórrer a mapes climàtics, per a observar la quantitat de precipitació que s'acumula durant el mes de maig a Espanya i la posició de la precipitació del mes de maig en la sèrie ordenada de la precipitació mensual. És a dir, per a simplificar: si el mes de maig és molt o poc plujós respecte als altres mesos de l'any. I crida molt l'atenció que, en zones de l'interior del territori, estiga entre el segon i el tercer mes més plujós de l'any. En canvi, en àmplies zones del sud de València i nord d'Alacant, és un mes poc plujós per l'absència de temporals de gregal. 

Precipitació mitjana mensual del mes de maig / César Rodríguez Ballesteros

Posició de la precipitació de maig en la sèrie ordenada de precipitació anual / César Rodríguez Ballesteros

Caldrà esperar si les borrasques i els ruixats no ens esquiven, com sovint ha passat aquests últims mesos. 

També et pot interessar

stats