La lluna plena blava que no és blava, o sí?

Diumenge dia 22 d'agost tindrem lluna plena a les 14:01 h i, segons els almanacs nord-americans, serà una lluna blava. Un adjectiu, blau, no associat al color real de la lluna. Per què?

Lluna plena blava, o no.
Lluna plena blava, o no?
20 d'agost 2021 - 21:38

La lluna blava sempre ha fet referència a una lluna plena i no al color que realment presenta la lluna.

Els últims cinquanta anys, segons la tradició nord-americana, que ara s'ha importat a Europa, s'ha dit que tenim una lluna blava, quan en tenim dues llunes plenes en el mateix mes, i és en aquesta situació, quan a la segona lluna plena diem que és lluna blava.

No és molt habitual, i per això que s'empra la frase feta "una vegada cada lluna blava" ("Once in a blue moon") per a descriure un fenomen poc freqüent.

Lluna creixent des de Bocairent
Lluna creixent des de Bocairent

Per tant, la lluna no és blava, l'adjectiu és per a diferenciar les dues llunes.

Però, és aquesta l'única definició de lluna blava?

No.

De fet, aquesta definició és incorrecta, i l'original és diferent, encara que ens ha arribat aquesta definició d'una errada d'interpretació d'un article del 1946.

Lluna creixent des de Parcent
Lluna creixent des de Parcent

Normalment, hi ha tres llunes plenes en cada estació. Però de vegades n'hi ha quatre. Doncs, a la tercera lluna plena, quan en tenim quatre en una estació, és a eixa lluna plena, que s'anomena lluna blava, la lluna plena que és poc habitual.

Qui va fer l'article de la lluna blava el 1946 va equivocar el significat i va dir que era la segona lluna plena en un mes.

Com a conseqüència, ara tenim dos tipus de llunes plenes blaves, la segona lluna plena en el mateix mes, i la tercera lluna plena quan en tenim quatre en la mateixa estació. Què li anem a fer?

Lluna creixent des de Torrenostra
Lluna creixent des de Torrenostra

Normalment tenim una lluna plena cada mes i dotze llunes plenes cada any.

Enguany tenim dotze llunes plenes, però quatre d'elles estaran dins de la mateixa estació, dins de l'estiu.

Una va ser el 23 de juny, l'altra el 23 de juliol, aquest cap de setmana, diumenge 22, serà la tercera, i el dia 20 de setembre, serà la quarta.

Per tant, d'acord amb aquesta curiosa regla, la lluna d'aquest diumenge la podem etiquetar com a lluna blava, però no serà de color, sinó del seu color habitual.

Tot i això, si els núvols baixos ens deixen, serà una bona oportunitat per a veure la lluna, perquè aquest cap de setmana la lluna serà com un far al cel, que ens permetrà identificar Saturn i Júpiter, que estaran dissabte de nit a la dreta i l'esquera, respectivament.

Cel dissabte
Cel dissabte

També et pot interessar

stats