Com es produeixen els llamps?

Els llamps són un fenomen físic fàcilment apreciable durant les fortes tempestes. La localitat castellonenca de Vilafranca en registra una quantitat molt superior a la mitjana espanyola

Esquema de la formació d'un llamp
Esquema de la formació d'un llamp
25 de febrer 2022 - 11:22

S'acosta la primavera, i comencem una temporada marcada per períodes d’inestabilitat que sovint comporten precipitacions que a vegades poden vindre acompanyades de descàrregues elèctriques. Parlem, és clar, de les tempestes.

Per què es produeixen els llamps?

Els llamps es produeixen a causa de la distribució irregular de les càrregues elèctriques presents als núvols. Quan hi ha càrregues elèctriques presents de diferent polaritat en les parts baixes dels núvols i en la superfície, pot produir-se un arc d’electricitat estàtica a través del qual circulen càrregues i crea un corrent elèctric de gran intensitat que genera lluminositat.

Els llamps es produeixen en situació de fortes tempestes
Els llamps es produeixen en situació de fortes tempestes

El llamp pot calfar l’aire fins a una temperatura de 30.000 ºC. Això fa que la massa d’aire s’expandisca de forma violenta i genere un so molt potent: el tro. El llamp, en canvi, es produeix a causa de la intensa llum que irradia el llamp.

Quina particularitat té Vilafranca?

La localitat de Vilafranca, a l’interior de Castelló, té una gran particularitat pel que fa a aquests fenòmens elèctrics. És el poble que registra el nombre de llamps més elevat de tot Espanya i multiplica per sis la mitjana de descàrregues elèctriques de tot el país.

L'àrea del municipi de Vilafranca registra la quantitat de descàrregues elèctriques més elevada d'Espanya
L'àrea del municipi de Vilafranca registra la quantitat de descàrregues elèctriques més elevada d'Espanya

Això es deu, fonamentalment, a la singular condició geogràfica del municipi, ja que està en un punt que afavoreix la convergència entre les masses d'aire que arriben de l'interior i les que provenen del litoral carregades d'humitat.

També et pot interessar

stats