Què és l'equilux primaveral?

A l'hemisferi nord, l'equilux primaveral sempre és uns dies abans que l'equinocci de primavera; i l'equilux tardorenc és posterior a l'equinocci de tardor

Què és l'equilux primaveral?
Què és l'equilux primaveral?
17 de març 2024 - 20:34

Sempre es diu que l'equinocci és quan el dia és igual a la nit, però no és del tot correcte.

L'equinocci és considerat el dia, o dies de l'any, quan la nit és igual al dia. De fet, tenim dos equinoccis, el de primavera i el de tardor.

Però, exactament, què volem dir quan diem que el dia és igual que la nit?

Quan diem què és de dia?

ALBORAIA
ALBORAIA

Habitualment, el criteri social més estés és dir que fer-se de dia és quan tenim claror. Però aquest criteri no és el mateix que el criteri astronòmic, que està relacionat amb el fet de veure directament el Sol.

CLAROR ABANS DE L'EIXIDA DEL SOL A PINEDO. 17 DE MARÇ DE 2024
CLAROR ABANS DE L'EIXIDA DEL SOL A PINEDO. 17 DE MARÇ DE 2024

Primer caldria definir dia i nit. Segons la claror del cel, podem definir diferents tipus de crepuscles: astronòmic, nàutic o civil.

L'equinocci no està definit per la claror del cel: està definit pel centre del Sol. Equinocci és el dia que tenim el centre del Sol la mateixa quantitat de temps per damunt i per davall de l'horitzó.

CRESPUSCLES
CRESPUSCLES

Com que abans que isca el Sol tenim claror, aquest dia tenim més hores de claror que de foscor completa. Per tant, quan diem que l'equinocci la nit i el dia són iguals, alerta a quin tipus de dia us referiu.

EQUILUX DE PRIMAVERA
EQUILUX DE PRIMAVERA

Però, encara més: si definim l'eixida del Sol quan veiem la primera vora del Sol i la posta, quan deixem de veure l'última vora del Sol, hem de definir un altre dia, l'equilux.

Equilux és el dia en què el temps que no veiem gens del disc solar, és igual al temps que veiem part o tot el disc solar, i això passa uns dies després de l'equinocci de tardor i uns dies abans de l'equinocci de primavera. El dia exacte depén de la latitud del lloc.

A la nostra latitud enguany l'equilux és el 17 de març.

EIXIDA DEL SOL L'EQUILUX DE PRIMAVERA DE 2024
EIXIDA DEL SOL L'EQUILUX DE PRIMAVERA DE 2024

Encara que, insistim, tant l'equinocci com l'equilux, tindrem més hores de claror que de foscor completa.

Bon equinocci!

Bon equilux!

També et pot interessar

stats