L’Avamet celebra l’assemblea anual

L’Associació Valenciana de Meteorologia es reuneix a Quart de Poblet per a celebrar l’assemblea general anual.

Grup de socis presents a l’assamblea d’aquest dissabte
Grup de socis presents a l’assamblea d’aquest dissabte / Arxiu

Ja des de principi del segle XX, Manuel Iranzo va aconseguir desenvolupar una xarxa d’observadors meteorològics. Anys més tard, gràcies a la visió de futur de Josep Peinado, va ser possible la conformació d’aquesta associació. La meteorologia ha estat sempre molt present en la societat valenciana, i és que cada un dels valencians porta un meteoròleg a l’interior. És per açò que en pocs anys l’associació ha experimentat un creixement estratosfèric, amb un total de 340 socis que comparteixen afició a dia de hui.

Durant els últims anys l’Associació ha anat consolidant-se com a referent meteorològic de la Comunitat Valenciana, amb informació puntual i directa en obert per a qualsevol persona. La xarxa d’estacions meteorològiques que es troba en línia ha crescut fins als 450 observatoris, que actualitzen cada 10 minuts les condicions meteorològiques de la seua localització.

La xarxa s’ha convertit els darrers anys en una eina de seguiment molt important en situacions de risc, com poden ser incendis forestals o situacions de pluges torrencials. Les dades meteorològiques són utilitzades per molts organismes oficials, com poden ser els Bombers de València o 112 per estar previnguts i actuar amb major efectivitat en aquestes situacions excepcionals, i que posen en risc la població.

Exemple del muntatge d’una estació meteorològica. En aquest cas es tracta de la trentena estació pròpia d’Avamet, a Vallibona, a la comarca dels Ports.

Un altre dels papers que juga aquesta associació és la divulgació meteorològica. Durant l’any es celebren moltes reunions en les quals experts en el món de la meteorologia donen a conéixer els seus estudis més actuals, es fa repàs de situacions passades per tal d’adquirir experiència, i es celebren concursos de predicció per tal d’apropar-la a tot el món que hi estiga interessat.

D’esquerra a dreta: Rafa Armengot: meteoròleg d’Aemet retirat, i vocal de la nova junta directiva; Adrià Revert: nou president d’Avamet; Toni Martínez: president d’Avamet (2015-2018).

El dissabte 12 de gener, a la localitat de Quart de Poblet, a l’Horta, va tindre lloc la huitena assemblea anual de l’Associació Valenciana de Meteorologia. Es va escollir una nova junta directiva, que va defendre que el futur de l’associació passa per un creixement sostenible, és a dir, incorporant noves estacions pròpies de l’associació, però centrar les mirades en el manteniment correcte dels aparells de mesura actuals per tal de continuar obtenint dades fiables i en temps real per al conjunt de la societat.

També et pot interessar

stats