L'any 2019 comença molt sec

Comparem pluviomètricament enguany amb l'any passat. Per què tanta diferència?

L\'any 2019 comença molt sec
L'any 2019 comença molt sec

L'any 2019 l'hem començat com vam acomiadar el 2018. El potent anticicló de les Açores ha estat ben fort a la Península, i tan sols ens han pogut afectar algunes baixes i fronts, provinents de ponent, que no han aconseguit deixar pràcticament gens de pluja. L'any passat la situació va ser ben diferent. Els dos primers mesos de l'any es van catalogar com a humits al llarg de tot el territori. La primera quinzena de gener de 2018 va estar dominada per l'anticicló, però de cara a la segona meitat del mes, es va debilitar i les entrades d'aire fred es van fer habituals fins al març.

L'any passat, a causa d’aquesta configuració atmosfèrica també vam tindre un mes de febrer molt fred. Combinat amb la precipitació, la neu va estar ben present a l'interior del territori. De fet, la meitat dels dies de febrer es va registrar neu en algun punt de la Comunitat Valenciana. Per contra, enguany amb l'anticicló ben ferm sobre nosaltres, les entrades d'aire fred associades als fronts han sigut menys freqüents. A més, aquestes entrades de procedència atlàntica, ens han arribat debilitades (com és típic), i amb poca humitat, per això hem tingut un ambient més càlid i sec de l'habitual.

En els mapes d'acumulació d'Avamet es pot veure perfectament aquesta diferència. De fet, la precipitació mitjana de tot el territori al gener d'enguany ha sigut de 3,8 l/m², i al mes de febrer tan sols se n'ha acumulat 1,1 l/m². L'any passat les mitjanes a tot el territori van ser molt superiors. Al gener es va acumular un total de 50,3 l/m², i el mes de febrer un total de 49,5 l/m².

 

 

També et pot interessar

stats