L'alineament de sis planetes el pròxim 3 de juny

ALINEAMENT PLANETES
Alineament de planetes
23 de maig 2024 - 12:15

El 3 de juny es presenciarà al cel l'alineament de Mercuri, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú.

Este esdeveniment es coneix col·loquialment com la desfilada planetària, tot i que el terme correcte és alineament planetari. Consistirà en l'acostament simultani de tots els planetes a un costat del Sol, fet que es tradueix en un alineament d'estos planetes amb el Sol al pla de l'eclíptica. No és perfecte, ja que l'òrbita dels planetes no està continguda en un pla estrictament geomètric i, per tant, no es pot traçar una línia perfecta que travessa els cossos celestes.

Receació artistica de com serà l'aliniament
Receació artistica de com serà l'aliniament

Sabem que el sistema solar està conformat per huit planetes. Si fem els comptes, el més freqüent és que se n'alineen dos amb el sol i el més infreqüent, els huit. Com que esta vegada són sis els planetes que es posaran en fila, és un fenomen que fins a les pròximes dècades no tornarem a observar. A més, contemplem que la Terra no participe en l'alineament, ja que sinó el que es produeix és una conjunció planetària.

El millor moment per a observar-ho serà entre les cinc i les sis de la matinada, abans de l'eixida del sol. Haurem de situar-nos mirant cap a l'est, perquè este fenomen es donarà entre les constel·lacions de Taure i Peixos.

Quina serà la predicció meteorològica eixe dia? Es podrà veure correctament el cel?

Per a l'astroaficionat és necessari conéixer l'estat de l'atmosfera, és el gran nexe d'unió entre els meteoròlegs i els astrofísics. Un cel ras i sec és la condició ideal per a fer observacions, ja que l'atmosfera afectarà poc. Per això recomanem situar-nos a zones amb poca contaminació lumínica i pol·lució, a més d'estar assabentats de l'oratge.

Els models de pronòstic no poden preveure exactament l'evolució de masses nuvoloses en períodes llargs. Per tant, recomanem estar atents a les previsions de l'oratge per a saber si es podrà percebre el fenomen. No obstant això, tot i que ja no s'apreciara tant, es podrà veure l'alineament fins alguns dies després.

També et pot interessar

stats