Ja tenim en marxa els Gemínids

L'última pluja d'estels més important de l'any arriba amb lluna nova, però amb núvols alts.

Ja tenim en marxa els Gemínids
Ja tenim en marxa els Gemínids

Com tots el anys, quan arriba desembre, arriba la pluja d'estels dels Gemínids. És per aquestes dates quan la Terra travessa la zona de l'espai on l'asteroide (3200) Faetont ha deixat gran quantitat de partícules, que en entrar a gran velocitat a l'atmosfera de la Terra es desintegren a gran temperatura i deixen un eixam de meteors al cel.

Si fem un dibuix de cada meteor observat, veurem que tots apunten cap a la constel·lació dels Bessons, és per això el nom que reben: els Gemínids.

Són meteors relativament lents, si els comparem amb meteors d'altres pluges d'estels, com a els Persèids de l'estiu.

Les partícules que xoquen amb l'atmosfera de la Terra han estat deixades a l'espai per un asteroide, no per un cometa, com és habitual. El nom de l'asteroide és (3200) Faetont.

En condicions perfectes d'observació en el moment màxim poden arribar a observar-se més de 100 meteors cada hora. Enguany tenim a favor que la lluna és nova, i per tant la seua llum no interfereix l'observació.

El problema seran els núvols alts que taparan el cel de tot el territori. Quasi serà millor observar la nit de dilluns a dimarts, perquè encara que el màxim haurà passat tindrem menys núvols.

Recordem que és una observació que s'ha de fer a simple vista i allunyats de fonts lumíniques. Enguany amb el toc de queda, les millor condicions les tindran aquells que viuen a zones rurals, allunyades de les gran concentracions urbanes.

Bona sort!

També et pot interessar